0

Microscoape pentru copii

Microscop copii

Visul fiecărui copil este să poată privi o musculiţă la mărimea unei pisici, să poată analiza organismele unicelulare sau universul microscopic al plantelor. O pietricică ciudată sau un cristal pot deveni mult mai palpitante dacă sunt privite prin microscop.

Pentru a putea lua cea mai bună decizie la achiziţionarea unui microscop, trebuie să clarificăm câteva noţiuni.

Puterea de mărire: reprezintă rezultatul înmulţirii puterii de mărire al obiectivului şi al ocularului. De ex. un obiectiv de 4x şi un ocular de 10x rezultă o putere de mărire de 40x.

Clasificare: există două categorii mari de microscoape, utilizate în scopuri diferite.

Microscop stereo: este o familie de microscoape binoculare, cu două obiective, care redă imagini reale stereoscopice. Puterea de mărire a acestora variază între 10x şi 40x, uneori putând fi modificată. Utilizarea lor este extrem de uşoară, deoarece nu trebuie să facem preparate, nu este nevoie de lame sau ace cu care copii se pot răni. Din contră, obiectul destinat analizei trebuie doar aşezat direct sub lentila microscopului, fie că vorbim despre frunze, insecte sau chiar minerale. Se pot observa şi monede, foi de hârtie, circuite imprimate – orice încape sub lentilă şi imaginea se poate focusa. Puterea de mărire relativ mică nu permite analiza celulară, dar se poate observa globul ocular complex al muştei, nervurile fine ale frunzelor şi detaliile mici ale muşchiului de pădure. Având în vedere că acest echipament are o sensibilitate mai ridicată decât a ochiului uman, pot fi percepute detalii de o sutime de milimetru! Cele mai multe microscoape stereoscopice funcționează cu luminozitatea mediului, dar numeroase modele sunt potrivite şi pentru analizele cu iluminator, de exemplu dacă dorim să studiem detaliile fine de pe aripile insectelor.

Microscop biologic cu lumină artificială (clasic): poate fi monocular sau binocular, a cărui putere de mărire oscilează între 40x şi 640x (unele modele de bază au o putere de mărire chiar şi de 1000x). Aşadar, unde se termină categoria microscoapelor stereo, începe cea a microscoapelor biologice. Acestea funcţionează cu lumină artificială, de aceea necesită realizarea preparatelor: mostre subţiri sau lubrifiate cu apă. În schimb se pot observa globulele roşii ale parameciului, celulele de tulpina plantelor sau din foaia de ceapă. O parte a microscoapelor biologice (de ex. Student 12, sau microscopul de călătorie Biolight 500) reprezintă un „laborator” echipat pentru micii biologi, deoarece condensatorul acestora concentrează bine luminozitatea pentru a reda o imagine clară. În plus luminozitatea şi contrastul pot fi setate prin diafragmare.

Luminozitatea: este foarte important să avem parte de o sursă de lumină corespunzător de puternică şi din direcţia optimă. O parte a microscoapelor stereoscopice nu dispune de iluminare încorporată. În aceste cazuri se poate utiliza o lampă de birou cu braţ reglabil sau una normală, dar cu o putere de iluminare corespunzătoare pentru a asigura observarea confortabilă pentru ochi a detaliilor chiar şi la o mărire de 30x-40x. Cele mai multe modele de microscoape stereo cu iluminare au încorporate LED-uri. În cazul microscoapelor biologice cea mai uzuală metodă de iluminare este cea cu oglinzi care necesită o lampă mată/difuză. Se recomandă, totuşi, achiziţionarea unui microscop cu iluminare incorporată. Iluminarea încorporată înseamnă un cost mai mare, dar vom economisi mult timp şi energie pe viitor cu căutarea şi setarea luminozităţii potrivite. Şi în acest caz se recomandă modelele cu LED.

Stereo sau biologic?

Deşi microscopul clasic este cel biologic, trebuie să luăm în considerare faptul că pentru copii de sub 10-12 ani, care nu studiază încă biologia şi universul celular, imaginea unui ţânţar la mărimea unui armăsar, poate reprezenta o experienţă fantastică. Acesta este motivul pentru care recomandăm achiziţionarea unui microscop stereo sau biologic biolight pentru categoria de vârstă sub 10-12 ani, cum ar fi Biolight100, Biolight300, Student-12Set, Student-1, STM1a sau STM2b. Microscopul stereo sau biologic Biolight este o decizie bună şi datorită faptului că se pot observa cu ajutorul acestuia nu doar elemente biologice, ci şi monede vechi, minerale, elemente electronice, etc. fiind astfel o idee de cadou inedit şi util pentru copiii curioşi. Microscopul stereo nu se demodează niciodată, putând fi folosit pentru observaţii şi mai târziu, chiar dacă va avea un microscop biologic. În schimb, dacă se recunoaşte un interes crescut pentru biologie, se recomandă achiziţionarea unui microscop biologic. În cazul acestuia trebuie realizate preparate, dar pot fi achiziţionate şi preparate gata făcute.

Fotografiază cu microscopul!

Nu este nevoie de o cameră cu reflexii de oglindă scumpă pentru a capta imagini cu universul microscopic! În magazinul nostru veţi găsi camere foto simple, care au conectori standard, ceea ce permite conectarea camerei la microscoapele biologice, sau cu un adaptor pot fi plasate în locul ocularului microscopului stereo. Imaginea captată poate fi transferată pe un laptop cu ajutorul unui cablu USB. De asemenea putem realiza şi scurte înregistrări. Rezoluţia camerelor foto începe de la 1,3 megapixeli.

În oferta noastră se mai regăseşte şi un microscop total digital (Delta Smart), care, deşi nu ne permite să privim prin el, transferă imaginea de calitate superioară direct pe ecranul laptopului la o rezoluţie de 5 megapixeli. Puterea de mărire a micului microscop digital depinde de distanţa obiectului şi variază între 20x şi 200x. Având în vedere că funcţionează cu iluminare superioară, se poate folosi şi pentru observarea celulelor de suprafaţă (de exemplu porii frunzelor).

Accesorii recomandate

Pentru microscop stereo:

Pentru microscopul stereo simplu vă recomandăm achiziţionarea unor vase petri, în care putem aşeza mostrele, astfel platforma nu va fi murdărită. Exceptând modelul microscop Mini Student 1s, ocularele microscoapelor stereo pot fi schimbate, astfel putem achiziţiona oculare care să rezulte o putere de mărire mai mare, de 15x sau 20x (preţurile sunt exprimate per bucată, nu per pereche). Dacă sunt necesare pensete, ace, etc. vă recomandă achiziţionarea unui set de preparare simplu.

Pentru microscop biologic:

Pentru ca micii biologi să fie bine echipaţi, este nevoie de lame şi lamele, necesare pentru preparate. De asemenea vă oferim şi preparate gata pregătite, de exemplu în set de 25 de preparate din 5 domenii diferite (zoologie, botanică, materia de gimnaziu, anatomia vertebratelor şi diverse). Şi pentru microscoapele biologice se pot achiziţiona separat oculare cu putere de mărire mai mare, de exemplu de 16x, astfel fiecare valoare a măririi noastre creşte cu 1,6x. De asemenea tot aici veţi găsi şi alte accesorii, lichid de curăţare, ulei de imersiune, respectiv balsam canada, necesar pentru preparatul final.


Cei mai populari producatori

  • Sky-Watcher
  • Celestron
  • LACERTA
  • BTC
  • Baader Planetarium
  • Delta Optical

Coşul meu
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Favorite
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare