Alegerea unui telescop sub 1000 lei
Alegerea unui telescop astronomic sub 1000 lei!!!
Cei care-şi doresc să achiziţioneze un telescop astronomic drept cadou, dar sunt neiniţiaţi în acest domeniu, au o sarcină dificilă. Apar foarte multe valori care pot părea greu de înţeles şi interpretat.
Dar cum am putea să alegem un telescop bun, fără a petrece mai multe ore pentru a ne familiariza cu informaţiile date?
Vă vom prezenta pe scurt esenţialul.
Detalii foarte importante:
- Diametrul obiectivului telescopului – este exprimat în milimetri, iar în cazul telescoapelor pentru începători ne vom întâlni cu valori precum 50, 60, 70, 76, 80, 114 mm. Acesta este parametrul cel mai important al telescopului, iar valoarea redă intensitatea luminozităţii pe care o va capta (adică ce obiecte slab iluminate vom putea observa), respectiv ce rezoluţie are (de exemplu, câte detalii putem observa pe Lună sau alte planete).
- Stabilitatea trepiedului – nu este un indice obiectiv, având în vedere că marcajele diferă de la un producător la altul, de exemplu AZ, AZ2, EQ1, etc. Cu cât numărul pe care producătorul îl atribuie trepiedului este mai mare, cu atât acesta este mai stabil, dar totuşi e bine să recunoaştem şi anumite trucuri. De exemplu marcarea de 2 sau chiar 3 a unor trepiede corespunde marcajului 1 în cazul altor producători. În acest caz cel mai bine este să ne convingem chiar noi înşine de stabilitatea şi corpolenţa trepiedului, sau să cerem sfatul unei persoane avizate.
- Există două categorii mari de trepiede: AZ (azimutale) care poate fi mişcat pe o axă orizontală şi verticală (ceea ce permite ca acest trepied să poată fi folosit atât pentru observaţii astronomice, cât şi pentru observaţii diurne) şi EQ (ecuatoriale) ceea ce înseamnă că axa sa este îndreptată către Steaua Polară (ceea ce înseamnă că trepiedul poate fi utilizat cu preponderenţă doar pentru observaţiile astronomice). Un indicator important îl reprezintă şi existenţa aşa-numitului reglaj fin pe axă (ceea ce ne permite să operăm mişcări fine în cazul măririi mari).
- Distanța focală a telescopului - este reprezentat de numărul care urmează diametrului, de exemplu 70/500, unde lentila cu diametrul de 70mm are o distanța focală de 500 mm. De distanţa focală, în cazul nostru, depinde doar puterea de mărire, dar aceasta depinde şi de distanta focala a ocularului, aşadar acest număr în sine, nu ne spune prea multe. O distanța focală cu valoare între 500 şi 900 este suficientă. În cazul acestora, tubul telescopului nu este încă foarte lung, iar setarea este uşoară. În general, o distanța focală mai scurtă presupune o putere de mărire mai mică, iar o distanța focală mai lungă are o putere de mărire mai mare. Astfel cu telescoapele de dimensiuni mici putem ajunge la o mărire de 50-90x, maxim de 100-150x. Dacă întâlnim o valoare mai mare ca aceasta în descrierea producătorului, poate fi vorba, probabil, doar de o capcană bine mascată de marketing.
- Distanța focală a ocularului adiţional – puterea de mărire depinde de telescop şi de proporţia ocularului (lentila oculară), dar în afară de ocularul de la producător, se pot achiziţiona alte oculare cu distanţe focale diferite, ceea ce permite creşterea cu uşurinţă a puterii de mărire.
Alte detalii specifice:
Ce ne arată telescopul?
Telescoapele de dimensiuni mici cu un diametru de 50-80mm pot fi observate corpurile cereşti care pot fi văzute şi dintr-un oraş iluminat. Luna, planetele şi Soarele se prezintă spectaculos (Soarele poate fi privit exclusiv prin utilizarea unui filtru special, care poate fi achiziţionat separat), se pot observa unele detalii, iar datorită luminozităţii lor, sunt uşor de setat.
De ce Sky-Watcher?
Există multe mărci pe piaţă, dintre care Sky-Watcher se dezvoltă cel mai dinamic, este un producător cunoscut pe plan mondial, care produce o scară largă de telescoape, de la cele care costă câteva sute de lei, la telescoapele pentru observatoare de câteva sute de mii de lei. Ce poateoferi faţă de alte mărci?
- Asigură o calitate superioară atât pentru telescoapele pentru începători, cât şi pentru cele pentru observatoare;
- Toate telescoapele cu lentile sunt realizate cu strat de aer (cele două elemente ale obiectivului nu sunt lipite, ci există un strat de aer de câteva zecimi de milimetru între ele, ceea ce asigură redarea unei imagini mai clare);
- Telescoapele cu oglinzi sunt realizate cu oglinzi cu suprafaţă paraboloidă (cu excepţia oglinzilor cu diametrul mai mic şi cu focusare mai lungă, dar şi în cazul acestora putem vorbi de o suprafaţă perfectă pentru claritatea imaginii redate);
- Stoc autohton considerabil;
- Varietatea accesoriilor, cu multiple opţiuni şi disponibilitatea pieselor de schimb;
- Service autohton în cazul avariilor.
Telescop refractor sau Newton?
Telescopul astronomic cu lentile (refractorul) este recomandat, pe lângă observaţiile astronomice şi pentru observaţiile diurne, putând fi utilizat cu uşurinţă şi de către copii. Telescopul astronomic cu oglinzi (reflector sau telescop Newton) este destinat cu predilecţie observaţiilor astronomie, iar datorită accesului vizual plasat în partea superioară, poate fi utilizat doar de adulţi sau copii mai mari.
Acest scurt ghid poate trezi multe alte întrebări. Mai multe informaţii veţi găsi aici sau vă răspundem la întrebări şi telefonic.