0

Alegerea unui telescop între 1000 şi 1500 lei

Alegerea unui telescop astronomic între 1000 şi 1500 lei


Cei care-şi doresc să achiziţioneze un telescop astronomic drept cadou, dar sunt neiniţiaţi în acest domeniu, au o sarcină dificilă. Apar foarte multe valori care pot părea greu de înţeles şi interpretat.
Dar cum am putea să alegem un telescop bun, fără a petrece mai multe ore pentru a ne familiariza cu informaţiile date?
Vă vom prezenta pe scurt esenţialul.

Parametri cei mai importanţi al telescoapelor:

- diametrul obiectivului telescopului – acest detaliu apare atât în cazul oglinzilor, cât şi la lentile şi se referă la valoarea diametrului telescopului, adică la suprafaţa care adună luminozitatea. Cu cât este mai mare, cu atât este mai bine, dar telescopul va costa mai mult. În general, oglinzile sunt mai ieftine, decât lentilele de acelaşi diametru. Cu cât este mai mare un obiectiv, cu atât vom putea vedea obiecte mai slab iluminate şi mai multe detalii. De asemenea vom putea avea şi o putere mai mare de mărire. În această categorie de preţ se vor regăsi telescoape cu lentile de 70-90 mm, respectiv de 114-130mm cu oglinzi.

- pentru telescoape mai mari este nevoie de trepied mai stabil – este dificil de comparat modul de marcare a acestei trăsături, deoarece fiecare producător foloseşte marcaje diferite.

Trepiedele AZ (azimutale) pot fi mişcate atât pe vertical, cât şi pe orizontal (acesta este motivul pentru care în afară de observaţiile astronomice, pot fi folosite şi pe timp de zi pentru susţinerea telescopului panoramic). Axa trepiedelor EQ (ecuatoriale) realizate exclusiv pentru observaţii astronomice este înclinată în direcţia Stelei Polare, astfel corpurile cereşti pot fi urmărite mai uşor. Pe ambele axe se regăsesc butoane de reglaj fin, ceea ce permit mişcări fine la măriri mari.

- distanța focală a telescopului - în cazul focusări scurte, cu o valoare în jur de 500 mm, primim un telescop uşor de transportat, care porneşte cu o mărire mică, astfel este uşor de poziţionat. Focusarea mare, în jur de 900mm, reprezintă un tub mai lung, care ne permite o mărire mai mare, dar este mai dificil de localizat şi urmărit obiectele (acestea pot ieşi din câmpul vizual datorită rotirii Pământului). În cazul focusării scurte, putem ajunge la o mărire maximă de 50-100x, iar la focusarea lungă la 120-180x. Puterea maximă de mărire a unui telescop poate fi atinsă prin achiziţionarea ocularelor adiţionale celor două incluse.

- distanța focala a ocularului – puterea de mărire depinde de telescop şi de ocular (lentilă), dar în afară de ocularele incluse, pot fi achiziţionate oculare de diferite focalizări, astfel puterea de mărire a telescopului poate fi mărită cu uşurinţă.

Alte date specifice ale telescoapelor:

Ce putem vedea prin telescop?

La telescoapele între 1000 şi 1500 de lei diametrul este mai mare , astfel pot fi observate şi aşa-numitele obiecte Deep-sky (nebuloase, galaxii, roiuri stelare), dar putem vedea mai multe detalii pe Lună sau pe planete. Telescopul mai mare necesită şi un trepied mai puternic, iar un trepied mai stabil ne permite şi măriri mai serioase.


De ce Sky-Watcher?

Există multe mărci pe piaţă, dintre care Sky-Watcher se dezvoltă cel mai dinamic, este un producător cunoscut pe plan mondial, care produce o scară largă de telescoape, de la cele care costă câteva sute de lei, la telescoapele pentru observatoare de câteva sute de mii de lei. Ce poate oferi faţă de alte mărci?

  • Asigură o calitate superioară atât pentru telescoapele pentru începători, cât şi pentru cele pentru observatoare;
  • Toate telescoapele cu lentile sunt realizate cu strat de aer (cele două elemente ale obiectivului nu sunt lipite, ci există un strat de aer de câteva zecimi de milimetru între ele, ceea ce asigură redarea unei imagini mai clare);
  • Telescoapele cu oglinzi sunt realizate cu oglinzi cu suprafaţă paraboloidă (cu excepţia oglinzilor cu diametrul mai mic şi cu focusare mai lungă, dar şi în cazul acestora putem vorbi de o suprafaţă perfectă pentru claritatea imaginii redate);
  • Stoc autohton considerabil;
  • Varietatea accesoriilor, cu multiple opţiuni şi disponibilitatea pieselor de schimb;
  • Service autohton în cazul avariilor.

Telescop refractor sau Newton?

Telescopul astronomic cu lentile (refractorul) este recomandat, pe lângă observaţiile astronomice şi pentru observaţiile diurne, putând fi utilizat cu uşurinţă şi de către copii. Telescopul astronomic cu oglinzi (reflector sau telescop Newton) este destinat cu predilecţie observaţiilor astronomie, iar datorită accesului vizual plasat în partea superioară, poate fi utilizat doar de adulţi sau copii mai mari.

Acest scurt ghid poate trezi multe alte întrebări. Mai multe informaţii veţi găsi aici sau vă răspundem la întrebări şi telefonic.


Cei mai populari producatori

  • Sky-Watcher
  • Celestron
  • LACERTA
  • BTC
  • Baader Planetarium
  • Delta Optical

Coşul meu
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Favorite
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare