0

Despre telescoape astronomice

Despre telescoape astronomice:

Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra primul telescop?
Primul telescop cumpărat va trebui să fie un telescop pe care îl veți folosi cel mai mult, cu care veți avea o legătură specială, care să vă ofere experiențe pe care o să vreți să le dați mai departe. Nu trebui să aveți o imagine nerealistă asupra capabilității unui telescop. Un telescop pentru un amator nu o să producă niciodată imaginile pe care le vedeți pe paginile Nasa, fotografii de cele mai multe ori făcute cu sonde spațiale sau telescopul Hubble.
Telescoapele care sunt ușor de montat vor fi folosite cel mai des, cele mai multe persoane vor un telescop ușor de montat, cu care să se deplaseze unde vor, să scoată capacul, introducă ocularul și acesta să fie gata pentru observații.

Înainte de a vă grăbi în cumpărarea un telescop pe care abia îl veți folosi, considerați următoarele:Image 113
- Telescoapele sunt grele, în special cele mari de tip Schimdt-Cassegrain. Un Schmdt-Cassegrain de 10” poate cântări chiar și 32 de kg.
- Telescopul cel mai ușor de montat va fi cel mai des folosit. De foarte multe ori amatorii care au mai multe telescoape, îl vor folosi pe cel ușor de montat, iar telescoapele grele, greu de montat vor fi folosite rar.
- Nu veți vedea niciodată obiectele atât de spectaculoase precum le vedeți în paginile NASA sau calendare.
Aceste fotografii au fost efectuate cu echipament special de câteva milioane de dolari, de o echipă de oameni de știință care au ca job efectuarea acestor fotografii.
Cu câteva excepții, ca planetele sau nebuloasa Orion tot ceea ce o să vedeți este o pată de lumină chiar și cu cele mai puternice telescoape pentru amatori.
- Dacă nu ați folosit niciodată un telescop, mai întâi concentrați-vă către planete și Luna. Sunt foarte frumoase și niciodată nu vor eșua în a ne uimi. Image 23
La evenimentele destinate publicului larg întotdeauna când cineva vede de exemplu pentru prima dată planeta Saturn strigă “Wow, incredibil” și oamenii sunt capabili să se uită minute în șir la ea.
Planetele sunt întotdeauna fascinante de urmărit.
- Uitați de puterea de mărire. Este un mit că mărirea mare oferă o imagine mai bună. Pentru a folosi grosismente mari aveți nevoie de o montură ultra stabilă (scumpă), și obiectele sunt greu de găsit. Imaginați-vă că vă uitați la cer printr-un pai de băut, și încercați să găsiți o stea, este aproape imposibil fără o experiență semnificativă sau o montură computerizată. În afară de acestea aveți nevoie și de o atmosferă foarte stabilă ca să vedeți îndeajuns de multe detalii. Însă foarte multe obiecte interesante, ca galaxiile, nebuloasele și clusterele stelare din catalogul Messier se văd bine la grosismente mici.
- Astro-fotografierea este un proces greu și consumă timp mult. Foarte multe persoane la început de drum vor să facă fotografii despre ce văd în ocular. Deși este de înțeles, trebuie știut și faptul că astro-fotografierea este foarte grea. Să faceți imagini prin telescop înseamnă de multe ori să petreceți noaptea sub cerul liber, înseamnă a mișca setările de focusare, folosirea laptopului și software-lor specializate, Image 694stabilind timpi de expunere, și o sumedenie de alte lucruri printre care și un echipament extraordinar de stabil și scump pentru ghidaj.
Înainte să vă apucați de astrofotografie trebuie să învățați cerul de noapte, să fiți familiar cu comportamentul obiectelor.
- Mulți începători se uită la unele stele și spun că nu sunt mărite. Stelele sunt obiecte atât de îndepărtate încât și la un grosisment de 300x tot vor apărea ca un punct. Vorbim despre distanțe incredibile, cea mai apropiată stea de pământ (în afară de Soare) de 265.000 ori cât distanța Pământ-Soare (unitate astronomică, AU). Singurul efect de mărire la stele va fi în cazul stelelor duble, unde distanța între ele va fi puțin mărită, și le vom putea separa.
- Gândiți-vă pentru ce vreți să cumpărați telescopul! Este cel mai important lucru de luat în considerare, cum am mai menționat mai sus.

Când suntem la început de drum cel mai important lucru este acela că cea mai simplă soluție este cea mai bună.
După ce căpătați experiență și veți cunoaște cerul, vă puteți aventura în alte detalii al acestui hobby extraordinar, însă cel mai important lucru este să vă decideți de unde vreți să porniți.
La telescoape asemanatoare ca apertura este important să mai cunoașteți și construcția acestora. La aperturi similare diferite tipuri de construcții vor da diferite rezultate.

Telescoape Lunete sau refractoare

Cel mai răspândit telescop cu lentilă este refractorul Fraunhofer. Obiectivul telescopului este alcătuit din două lentile din diferite materiale, al cărui sinuozitate trebuie să aibă o valoare determinată. Image 210
Cele două lentile sunt separate de un distanţier (gol de aer) cu o grosime strict determinată, "buricul" lentilelor fiind mai aproape unul de celălalt decât marginea lor. Sinuozitatea convexă a primei lentile este mai mare, decât sinuozitatea concavă a celei de a doua lentilă. Înaintaşul obiectivului Fraunhofer este obiectivul acromat tip Clark (de asemenea cu gol de aer, dar aici golul de aer împrejurat de sinuozităţi sunt asemănătoare), respectiv acromatul lipit (fără gol de aer, la care suprafaţa concavă este plană sau o sferă diferită într-o mică măsură de aceasta). Defectul de culoare şi distorsiunea obiectivului acromat lipit este puţin mai mare, decât cea a obiectivului Fraunhofer. Telescoapele cu diametru de obiectiv mai mare de 100 mm sunt aproape fără excepţie acromate Fraunhofer, în timp ce căutătoarele şi binoclurile sunt în cele mai multe cazuri dotate cu obiective acromate lipite.

La celălalt capăt al telescopului se află ocularul, iar în faţa acestuia oglinda zenit (diagonală) sau prisma Amici care uşurează observaţia. Cu ajutorul lor imaginea inversă este pusă pe picioare. Dar în cazul oglinzii zenit partea stângă şi dreaptă se schimbă (asemănător ca şi cum ne-am privi pe noi înşine în oglindă), în timp ce prisma Amici asigură o imagine corectă (de parcă ne-am vedea pe noi înşine în camera video sau pe ecranul televizorului).
Avantajul refractorului constă în contrastul excepţional, cu condiţia ca perfecţionarea şi calitatea obiectivului să fie corespunzător. Dezavantajul lui este aberaţia cromatice slab şi preţul crescut la un diametru peste 100 mm. Aberaţia cromatică se poate diminua cel mai simplu (şi ieftin) cu ajutorul filtrelor de culoare (de cele mai multe ori utilizăm filtre de culoare galben-deschis, galben sau galben-verzui, respectiv filtre de interferenţă FringeKiller sau KontrastBooster). Telescoapele de f/5 sau cu o intensitate luminoasă mai mare se numesc RFT (Rich Field Telescope, adică Telescop cu Câmp Vizual Bogat), care sunt utilizate pentru observarea obiectelor Deepsky. Aberaţia cromatică relativ mare al RFT-ului nu va fi deranjantă din cauza obiectelor palide observate.
Alte tipuri de refractoare sunt telescoapele apocromatice (ED-APO, Fluorit-APO, etc.). Materialul lor de construcţie din sticlă reduce practic la minim aberaţia cromatică. Preţul lor este mai ridicat, chiar începând de la cel mai mic diametru, decât a telescoapelor acromate uzuale.

Avantajele:
- Ușor de folosit din cauza design-ului simplu.
- Bun pentru observații terestre în distanță
- Unelte excelente pentru observații planetare, Lunare și stele duble, mai ales la aperturi mari
- Construcția închisă protejează lentilele și curenții de aer care pot fi deranjante
- Sunt rigide, au nevoie de mentenanță minimală.
Dezavantaje:
- În generale au aperturi mici, între 3-5”
- Nu sunt adecvate pentru observarea galaxiilor mai mici, și nebuloaselor mici și mai palide
- Sunt mai grele și mai lungi decât modelele similare de reflectoare și catadioptri
- Utilizare practică limitată
- Telescoapele bune costă mai mult pe țol de apertură decât cele similare din categoria reflectoare sau catadioptrice

Telescoape Newton sau reflectoare

Cel mai răspândit telescop cu oglindă este telescop Newton, al cărui obiectiv este o oglindă parabolică prelucrată cu precizie. Suprafaţa parabolică uneşte razele luminii provenite de la distanţă infinită într-unImage 344 punct, în opoziţie cu oglinzile sferice uşoare (şi ieftine) elaborate, care proiectează ideal din distanţa dublă a focarului. Însă în cazul intensităţii luminoase şi a diametrului scăzut diferenţa dintre cele două suprafeţe (defect sferic) este atât de mică, încât chiar şi oglinda sferică este de ajuns. Însă la diametre mai mari de 100 mm parabolizarea corectează calitatea imaginii.
Un alt accesoriu important al telescopului Newton este oglinda secundară. Această oglindă proiectează imaginea alcătuită de-a lungul axului optic în ocular. Dar nu vă îngrijoraţi: estomparea imaginii în forma unei pete negre niciodată nu se va observa în timpul observării astrologice. Mărimea oglinzii plane este mai mică decât cea a oglinzii principale, însă calitatea suprafeţei este tot atât de importantă. O oglindă prea subţire, tensionată, cu o prelucrare mai slabă poate dăuna chiar şi proiecţia unui obiectiv profesional.

Avantajul telescopului Newton constă în faptul că acest instrument asigură o imagine fără defect de culoare şi se poate achiziţiona la un preţ avantajos. Dezavantajul telescopului este contrastul puţin mai slab, care depinde de mărimea lineară a oglinzii secundare. Cauza diminuării contrastului este difractarea inevitabilă a luminii produsă pe marginea oglinzii (şi pe suportul de oglindă) provenită din natura luminii.
Luminozitatea telescoapelor Newton este cuprinsă între f/10 şi f/4. Datorită oglinzii secundare mai mici şi insensibilităţii relative privind defectul sferic, cu ajutorul telescoapelor Newton mai lungi, putem atinge contrastul asemănător produs de refractoare, în cazul în care calitatea suprafeţelor sunt bine prelucrate şi sunt egalizate corect. Tuburile RFT mai scurte, ca şi în cazul refractoarelor, sunt ideale pentru observarea obiectelor Deepsky sau pentru fotografiere. Aberaţia coma care poate rezulta din cauze geometrice produse sub f/5 (acest lucru este deranjant şi nu depinde doar de preferinţa Dvs.) poate fi redusă cu ajutorul unui corector special de coma.

Avantaje:
- Ușor de folosit și chiar de construit
- O soluție excelentă pentru galaxiile îndepărtate, nebuloasele palide și obiectele slab luminoase din cauza puterii de adunare mare a luminii
- Iregularitățile optice sunt reduse, și oferă imagini luminoase
- Sunt rezonabil de compacte și portabile
- Cel mai mic cost pe țol deoarece oglinzile sunt mai ieftine de produs
Dezavantaje
- În general nu sunt adecvate pentru observații terestre
- O ușoară pierdere a aperturii din cauza obstrucției centrale de la oglinda secundară
- Tubul este deschis, deci praful poate ajunge pe oglindă chiar și când telescopul este acoperit
- Au nevoie de mentenanță și îngrijre

Telescoape catadioptrice (Maksutov-Cassegrain, Schmit-Cassegrain, Schmit-Newton)

În tuburile catadioptrice găsim împreună oglinda principală, oglinda secundară şi lentila de corecţie. Cele mai frecvent utilizate telescoape catadioptrice sunt de tipul Makszutov-Cassegrain, respectiv Schmidt-Cassegrain. Image 408
În partea din faţă a ambelor tuburi se găseşte o lentilă de corecţie, care "distorsionează" razele de lumină intrate, astfel încât proiecţia sistemului optic să fie cât mai perfectă. În acelaşi timp, toate suprafeţele optice ascund câteva defecte de proiecţie, iar datorită acoperirii cauzate de oglinda auxiliară de mărime mare, rezultă o proiecţie a imaginii cu mai puţin contrast. Bineînţeles, există excepţii şi în acest caz, însă atunci trebuie să plătim mai mult pentru o aparatură de calitate (de exemplu, achiziţionând un Intes MN68deLuxe). În alte sisteme catadioptrice componentul de corecţie se află în faţa oglinzii secundare sau în ocular, iar de cele mai multe ori conţine mai multe lentile.

Avantajul indiscutabil al sistemului catadioptric este faptul că în cazul unui tub scurt putem obţine o lungime focală mai mare, astfel utilizarea telescopului devine deosebit de confortabilă. Intensitatea luminoasă a telescoapelor catadioptrice este în general între f/20 şi f/8, mai ales în cazul unui tub de f/2-f/3. În comparaţie cu refractoarele sau telescoapele Newton de mărime asemănătoare, în cazul telescoapelor catadioptrice este de ajuns un mecanism de dimensiuni mai mici (şi mai ieftin). Dezavantajul lor constă în faptul că contrastul imaginii generate în telescop este mai fin (sau preţul tubului este mai mare), respectiv câmpul vizual este limitat. Acest lucru este determinat de diametrul alezajului oglinzii principale şi lungimea focală.

Avantaje:
- Cele mai versatile dintre telescoape
- Focusul cel mai bun dintre telescoape
- Sunt de primă clasă pentru observații Deep Sky și astro fotografiere cu CCD
- Sunt excelente pentru observații lunare, planetare și stele duble și în plus sunt adecvate și pentru observații terestre
- Tubul închis reduce efectul curenților de aer dăunătoare imaginii
- Instrumente compacte și durabile
Dezavantaje
- Mai scumpe față de reflectoarele cu apertura similară
- Aparența nu este atât de estetică
- O pierdere de luminozitate din cauza obstrucției centrale față de reflectoare


Cei mai populari producatori

  • Sky-Watcher
  • Celestron
  • LACERTA
  • BTC
  • Baader Planetarium
  • Delta Optical

Coşul meu
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Favorite
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare