Cum alegi cel mai bun binoclu
Cum alegi cel mai bun binoclu:
Binoclurile sunt instrumente extraordinare care ne sporesc capacitatea naturală a văzului. Aceste instrumente optice uşoare, dar totuşi masive, au o utilizare largă, fie că le folosim în timpul excursiilor, pentru observaţii ornitologice sau ale faunei, în vizionarea numeroaselor întreceri sportive sau pentru observaţii astronomice. De asemenea asigură confortul observaţiilor cu ambii ochi.
Pentru a ne alege binoclul cel mai corespunzător nevoilor noastre din oferta foarte bogată a pieţii, este imperios să cunoaştem câteva noţiuni de bază legate de binocluri.
Mărire
În cazul binoclurilor, de obicei, se face referire la mărire prin două numere despărţite de un „x”, ca de exemplul binoclul „10x50”. Din cele două numere, primul reprezintă puterea de mărire. Dacă privim prin binoclul dat ca exemplu, vom vedea lucrurile ca şi când ar fi de zece ori mai aproape de noi, decât în realitate.
Deşi o putere de mărire mare poate fi foarte atractivă, gândiţi-vă că, în primul rând, că veţi folosi binoclurile ţinându-le în mâini. Tremurul inevitabil al mâinilor va apărea în imaginea redată corespunzător puterii de mărire. Astfel putem afirma că binoclurile cu putere de mărire de 8x, 10x şi chiar de 15x pot fi folosite aproape fără probleme pentru o perioadă scurtă de timp. Binoclurile cu putere mai mare de mărire nu vor putea fi ţinute stabil în mâini, recomandându-se utilizarea unor monturi în acest caz. Dacă nu avem la dispoziţie o montură, pentru stabilizarea imaginii se poate recomandă plasarea binoclului, a coatelor sau a întregului corp pe o suprafaţă solidă (de exemplu putem să ne sprijinim cu corpul de latura casei).
Există aşa-numitele binocluri-zoom, a căror putere de mărire poate fi setată într-o oarecare măsură. Marcarea unui astfel de binoclu poate fi, de exemplu, „10-20x50”, ceea ce înseamnă că putem opera cu o mărire între 10x şi 20x. La utilizarea acestora vom seta contrastul la puterea de mărire cea mai mare pe obiectul dorit, mai apoi cu setarea zoom-ului vom seta mărirea dorită (cea mai mică). Ca trăsătură generală, în schimb, în cazul binoclurilor-zoom, schimbarea măririi este invers proporţională cu dimensiunea câmpului vizual.
Diametrul lentilelor obiectivului
Din perechea de numere amintită mai sus, al doilea număr reprezintă diametrul obiectivului binoclului, exprimat în milimetrii. Modelele cu obiective mai mari au capacitatea de a capta mai multă lumină, aşadar imaginea redată (presupunem o putere de mărire identică) este mai luminoasă comparativ cu imaginea redată de un binoclu cu diametrul obiectivelor mai mic. Având în vedere că puterea de captare a luminozităţii este dată de suprafaţa lentilei, diametrul dublu al obiectivului asigură o captare a luminozităţii mai mare de patru ori. În cazul utilizării pe timpul zilei este suficient un binoclu de 30-32 mm sau mai mare, în timp ce diametrele de 50 mm pot fi utilizate la capacitate maximă în condiţii de vizibilitate redusă, la înserare sau în timpul nopţii.
Binocluri Roof
Aceste tipuri de binoclu pot fi recunoscute cu uşurinţă datorită designului în linii drepte: cele două tuburi ale binoclului sunt drepte, iar lentila obiectiv se află în linie dreaptă cu lentila oculară. În general sunt mai scumpe, deoarece sistemul de prisme folosite sunt mai complexe. Marele avantaj al acestora este că pe lângă parametrii optici similari, au dimensiuni şi masă mai reduse, fiind astfel mai uşor de transportat.
Binocluri cu prismă Porro
Şi acest tip de binocluri este uşor de recunoscut, deoarece între lentila obiectivului şi lentila optică se poate recunoaşte conturul unui Z. Lentilele obiectivului sunt mai îndepărtate una de cealaltă decât lentilele optice. Avantajul acestei poziţionări este că, datorită distanţei mai mari dintre lentilele obiectivului, efectul delimitării spaţiale este mai bun. Adiţional, prismele sunt mai simple, aşadar pot fi produse cu costuri reduse, dar cu calitate ridicată. Dezavantajul acestui tip de binocluri este faptul că sunt mai mari decât modelele roof.
Pupilă de ieşire
Pupila de ieşire poate fi observată la lentila optică, dacă nu privim direct în lentilele optice ale binoclului, ci de la o distanţă de 30 cm, puteţi observa un cerc mic luminos. Pentru determinarea dimensiunii pupilei de ieşire, împărţiţi diametrul obiectivului cu mărirea (de exemplu pentru modelul amintit de 10x50, pupila de ieşire este de 5 mm). Pupila de ieşire bine delimitată face referire la o calitate ridicată a binoclului, în contrast cu cele cu marginile şterse, sau care nu apare sub forma unui cerc perfect.
Alegerea unui binoclu cu o pupilă de ieşire mai mare poate părea oportună, însă luaţi în considerare faptul că dumneavoastră veţi putea profita de întreaga capacitate de captare a luminii dacă veţi putea percepe cu ochii întreaga luminozitate din pupila de ieşire. De exemplu, într-o zi de vară însorită, pupilele noastre se pot contracta până la diametrul de 1 mm, aşadar la o pupilă de ieşire de 5 mm o mare parte a luminozităţii se pierde. Pupila maxim adaptată la condiţiile de întuneric este capabilă de o dilatare cu diametrul de maxim 7 mm, capacitate care scade o dată cu înaintarea în vârstă.
Materialul de sticlă al prismelor
În mod general ne putem întâlni cu două tipuri de material de sticlă la prismele binoclurilor. Prismele se realizează din sticlă optică borosilicat, sau sticla optică crown (BaK-4). De obicei prismele BaK-4 sunt mai luminoase şi redau imagini mai contrastante.
Acoperire
Pe suprafaţa lentilelor şi a prismelor se regăseşte un strat de acoperire subţire prins iniţial prin condensare în vacuum, iar mai apoi prin ardere, pentru reducerea reflexiei şi creşterea cantităţii de lumină transmisă prin lentile. Lentilele sunt acoperite cu un aşa-numit strat antireflex care reduce cantitatea de lumină reflectată în interiorul binoclului şi astfel imaginea redată este mai luminoasă şi mai contrastantă. Acoperirea multi-stat (multi-coating) reduce mai semnificativ pierderea luminozităţii crescând astfel claritatea, puritatea şi contrastul imaginilor redate.
Calitatea acoperirii
În mod general, în cazul binoclurilor vom întâlni următoarele notaţii:
Coated (cu acoperire): dispune de o acoperire în cel puţin un strat, cel puţin pe una din suprafeţele lentilei.
Fully Coated (cu acoperire totală): are o acoperire de cel puţin un strat pe toate suprafeţele de sticlă sau aer.
Multi-Coated (cu acoperire multi-strat): dispune de o acoperire multi-strat pe cel puţin una din suprafeţele lentilei.
Semi Multi-Coated (cu acoperire semi multi-strat): dispune de o acoperire de cel puţin un strat pe fiecare dintre suprafeţele de sticlă şi aer şi de acoperire multi-strat pe cel puţin o suprafaţă a lentilei.
Fully Multi-Coated (acoperire multi-strat completă): dispune de o acoperire multi-strat pe toate suprafeţele de sticlă şi aer.
Calitatea opticii
Pe lângă materialul sticlei şi a acoperirii, întregul binoclu trebuie să fie masiv şi rezistent. Elementele de prindere ale lentilelor şi ale prismelor trebuie să menţină aceste elemente optice fix pe locurile acestora, totodată trebuie să asigure setarea acestora în caz de nevoie. La achiziţionarea unui binoclu trebuie să verificăm dacă cele două tuburi sunt aşezate paralel (putem verifica acest detaliu privind prin binoclu cu ambii ochi, mai apoi cu fiecare ochi separat). Dacă cele două imagini redate nu corespund, creierul nostru este capabil să compenseze această diferenţă, dar pot apărea senzaţii de oboseală şi durere de cap după un timp. Aşadar, dacă sesizăm orice diferenţă, cât de mică, binoclul necesită o setare.
Distanţa interpupilară
Aceste valori indică distanţa maximă la care, privind prin oculare, putem vedea întregul câmp vizual. În cazul în care purtaţi ochelari şi doriţi să folosiţi ochelarii şi cu binoclul, vă recomandăm alegerea unui model cu distanţa interpupilară mai mare.
Atenţie! Nu folosiţi binoclul pentru a privi soarele, nici măcar zonele din apropierea soarelui. Puteţi suferi leziuni imediate şi ireversibile ale sistemului ocular. Soarele poate fi privit doar prin utilizarea unui filtru solar foarte bine fixat ÎN FAŢA AMBELOR obiective (de exemplu AstroSolar, sau orice alt filtru solar cu grosimea ND=5).
Câmpul vizual (FOV=Field of View)
Mărimea câmpului vizual se măsoară în grade. Un cerc are 360 de grade. În cazul binoclurilor, câmpul vizual este dat de proporţia care poate fi văzută dintr-un cerc întreg. Valoarea câmpului vizual poate fi dată şi de distanţa pe diagonală a direcţiei vizuale, care poate fi observată în câmpul vizual al binoclului. Astfel notaţia 140/1000 m înseamnă că privind un obiect la o distanţă de 1000 m, distanţa dintre cele două margini ale câmpului vizual este în realitate de 140 m.
Interpretarea imaginii redate de un binoclu cu o putere de mărire de 10x şi câmp vizual de 6,7o
Binoclurile cu câmp vizual larg sunt deseori mai utile în căutarea şi localizarea rapidă a unui obiect. De obicei, puterea mare de mărire este invers proporţională cu dimensiunea câmpului vizual. Câmpul vizual poate fi foarte atractiv, dar este important de ştiut că pentru atingerea unui câmp vizual larg este nevoie de o muncă de proiectare şi execuţie optică precise. Deşi, în cazul unor modele vom întâlni şi câmpuri vizuale de 10 grade, în cazul celor mai multe binocluri, cu cât ne apropiem de marginile câmpului vizual, calitatea imaginilor se strică repede şi sesizabil.
Setarea dioptriilor
Opţiunea de setare a dioptriilor se poate găsi, de obicei, la una din lentilele optice. Este nevoie de aceasta în cazul în care cei doi ochi au dioptrii diferite, iar binoclul necesită corecţii în această direcţie (de exemplu dacă lentilele ochelarilor sunt de dioptrii diferite, vom avea nevoie de această opţiune).
Focalizare apropiată
Acesta reprezintă cea mai scurtă distanţă la care binoclul poate reda o imagine clară. Acest parametru poate fi util în cazul celora care-şi doresc un instrument pentru observări ornitologice sau ale naturii.
Performanţa binoclului
În afară de trăsăturile măsurabile enumerate mai sus, performanţa reală a binoclului este, de asemenea, foarte importantă, aşadar este important realmente să încercăm produsul înainte de achiziţionarea lui.
Un punct de vedere care trebuie luat în considerare este contrastul: cu un instrument cu un contrast bun vom putea observa şi obiectele abia vizibile, sau care abia se pot observa într-un fundal întunecat. De obicei, în acest caz, calitatea superioară şi acoperirea corespunzătoare îşi spun cuvântul în ceea ce priveşte contrastul, dar un alt punct de vedere extrem de important îl reprezintă setarea exactă a binoclului, condiţiile atmosferice, precum şi materialul lentilelor şi a prismelor.
Rezoluţia, precum ştim, este responsabilă pentru redarea diferenţiată a micilor detalii ale imaginilor. Rezoluţia creşte în raport direct cu diametrul lentilelor, cu condiţia ca celelalte trăsături ale binoclului (calitatea generală, acoperirea, setarea) să fie corespunzătoare.
Trăsături ergonomice
În luarea deciziilor sunt numeroşi alţi factori hotărâtori. Ce sistem de apărare are instrumentul pentru evitarea schimbării accidentală a setărilor clarităţii sau a dioptriilor? Instrumentul poate fi ţinut în mână confortabil? Este stabil în palmă? În cazul utilizării pe timp rece, asigură o prindere bună şi cu mănuşi? Are dimensiuni potrivite? Butoanele de setare a contrastului pot fi operate cu uşurinţă?
Protecţia împotriva apei şi a vaporilor
Un alt punct de vedere foarte important îl reprezintă rezistenţa la vapori, umezeală, eventual picături de apă, sau în cazul în care scăpăm binoclul în apă. În general, binoclurile cu încărcare de azot sunt complet impermeabile.
Forma lentilei optice
În general avem două tipuri de oculare: oculare din cauciuc, detaşabile şi oculare care pot fi ajustate prin înşurubat şi deşurubat. Dacă folosiţi binoclul cu ochelari, vă recomandăm detaşarea ocularelor din cauciuc, sau înşurubarea lor. Dacă nu folosiţi ochelari, atunci ocularele de cauciuc pot fi ataşate, iar restul deşurubate.
Setarea focusării
În cazul binoclurilor există, în general trei tipuri de setare. La binoclurile cu aşa-numita focusare fixă, nu există posibilitatea setării clarităţii, acestea fiind, de obicei, cele mai ieftine binocluri, pe care nu le recomandăm pentru activităţi serioase.
Modelele prevăzute cu focusare centrală implică rotirea unei rotiţe centrale, care mişcă ambele tuburi în mod egal şi permite astfel focusarea pentru ambii ochi. În plus, la aceste modele, unu dintre cele două oculare dispune de o reglare a dioptriilor pentru a compensa diferenţele dintre cei doi ochi. Pentru a opera reglarea dioptriilor, primul pas este să vă alegeţi un obiect depărtat pe care să-l priviţi prin binoclu. Închideţi-vă ochiul pe partea căruia se află butonul de setare al dioptriilor. Cu ajutorul celuilalt ochi, setaţi imaginea ca să fie cât mai clară. După aceea închideţi acest ochi şi deschideţi-l pe celălalt. Cu ajutorul butonului de setare a dioptriilor setaţi claritatea imaginii. Când aţi terminat, verificaţi rezultatul prin deschiderea ambilor ochi. În continuare nu va fi nevoie de ajustarea dioptriilor, claritatea imaginii va fi setată cu ajutorul rotiţei centrale.
La unele modele nu există un sistem central de ajustare a clarităţii. În cazul acestora, ambele lentile optice pot fi setate separat. Bineînţeles, în cazul acestor modele, nu există nici buton de setare a dioptriilor.
Întreţinerea binoclului
Păstraţi lentilele binoclului curate, evitând aburirea sau prăfuirea. Dacă nu utilizaţi instrumentul, plasaţi la locul lor capacele care previn prăfuirea. Dacă lentilele s-au aburit, nu le ştergeţi: firele de praf adunate pe lentilă vor zgâria lentila în timpul ştergerii, existând posibilitatea de a distruge pelicula protectoare subţire. Aşteptaţi ca aburii să dispară. Nu scăpaţi şi nu loviţi binoclul. Cu excepţia binoclurilor impermeabile (cele cu inscripţia Waterproof), nu scăpaţi binoclul în apă. Doar în cazul modelelor cu încărcare cu azot este valabilă garanţia legată de scufundarea în apă, dar şi în acest caz, binoclul trebuie să fi fost în apă pentru 24 de ore. Nu desfaceţi binoclul, deoarece acest lucru atrage anularea garanţiei. Pentru orice problemă care apare, contactaţi furnizorul binoclului.
Dacă utilizaţi binoclul fixat de o montură, nu lăsaţi binoclul nesupravegheat. Datorită centrului de greutate de la înălţime, în special la binoclurile cu o masă mai mare, există posibilitatea ca întreg sistemul să se răstoarne, sau, în cazul în care binoclul nu este fixat corespunzător, să cadă, de exemplu, cu tot cu suportul pentru schimbare rapidă. În cazul acestor accidente (chiar dacă montura a fost achiziţionată în acelaşi timp cu binoclul), garanţia nu este inclusă. Pentru fixarea binoclului pe montură se va folosi, exclusiv, o montură specială, în furcă, sau o montură astronomică, comercializată de compania noastră, transformată corespunzător pentru acest ţel. Asiguraţi-vă că şuruburile de fixare au fost suficient strânse.