0

Ce putem observa pe cer?

Ce putem observa pe cer cu un telescop astronomic?

Cu cel mai mic telescop putem deja face observații la corpuri cerești cu diferite aparențe. În funcție de domeniul care ne interesează, precum și de posibilitățile pe care le avem, cu siguranță multe obiecte vor deveni preferatele noastre.

Imaginea vizuală creată despre un obiect în telescopul nostru este influențată de mai mulți factori. Cel mai important, probabil, este diametrul telescopului, respectiv locul de unde se fac observațiile (cer urban, cer rural), însă în afară de acești factori mai sunt și altele: calitatea opticii, turbulentele atmosferice, tipul obiectului observat, luminozitatea și nu în ultimul rând, experiența noastră în domeniul observațiilor. Este important de reținut că niciodată nu vom vedea obiectele în color și cu detalii ca în fotografiile astronomice, pentru că fotografiile astronomice despre obiecte palide sunt făcute cu expunere lungă.

Astrofotografia, fotografierea obiectelor cerești, este considerată a fi o ramură separată a științei. Cu ajutorul camerelor digitale contemporane nu este greu să facem o fotografie simplă, astfel putem avema succes relativ rapid. Însă pentru folosirea telescopului nostru la potențial maxim, avem nevoie de foarte multă răbdare și experiență (și noroc).

Soarele, Luna și planetele

Reprezintă ținta amatorilor din oraș, deoarece poluarea luminoasă are cel mai mic efect asupra acestor obiecte. Trebuie să luăm în considerare faptul că pentru observații bune avem nevoie de o atmosferă calmă (fără turbulențe), așa se face că aceste obiecte sunt observabile în condiții mai bune în afara orașului.

Pentru observațiile planetare este indicat să folosim mărirea maximă permisă de instrumentele noastre.

LUNA: Image 1
Luna este prima țintă a „descoperirii” începătorilor cu un telescop nou.
Este o atracție incredibilă cu aproape orice tip de telescop: putem observa mările, craterele, munții despre care avem imagine diferită noapte de noapte din cauza fazei lunare.
Din când în când avem parte și de o eclipsă Lunară.


Soarele:Image 133
Observarea Soarelui este posibilă numai cu folosirea filtrelor adecvate. Putem vedea petele solare schimbând-se pe zi ce trece, suprafața solară și filamentele. Natura ne alintă din când în când și cu o eclipsă solară, când putem urmări și atmosfera corpului central al Sistemului Solar. Telescoapele de 8-10cm pot fi folosite în condiții foarte bune pentru observații solare.Mercur:
Planeta Mercur poate fi observată mai greu, pentru că întotdeauna este foarte aproape de Soare.
Chiar și cu cele mai mari instrumentele putem vedea numai fazele planetei similare cu fazele Lunii.Venus:
Observarea planetei Venus este mai favorabilă decât a planetei Mercur, însă din cauza acoperirii dense cu nori, nu putem vedea suprafața planetei, numai fazele asemănătoare Lunii.

Marte:

Planeta Marte poate fi găsită ușor și cu telescoape mici, însă de cele mai multe ori este o dezamăgire pentru începători. Image 81
De cele mai multe ori planeta este departe de Pământ, astfel o vedem doar ca pe un disc roșu mi. În fiecare al doilea an însă planeta ajunge în apropierea Pământului, când putem observa zonele polare, suprafața roșie-brună, și unele elemente de relief de pe suprafață. Pentru observarea planetei Marte recomandăm un telescop cu diametrul de cel puțin 10cm.Jupiter:
Cele mai multe detalii putem observa pe suprafața planetei Jupiter. Cu un telescop de 7-8cm putem vedea cele două benzi de nori evidente, respectiv cele 4 luni luminoase. Image 54
Cu un instrument mai mare – în condiții atmosferice calme - putem deja observa Marea Pată Roșie, încrețirea benzilor, sau umbra întunecată a lunilor mari pe discul planetei.


Saturn:
Inelele particulare planetei Saturn pot fi observate și recunoscute de orice amator cu un telescop mic. Image 728
Cu un telescop de 8-10cm și condiții atmosferice calme putem vedea deja diviziunea Cassini. Pe suprafața discului nu sunt prea multe detalii, putem observa umbra inelelor, respectiv unele detalii palide din structura noroasă.Uranus:
Planeta Uranus poate fi observată chiar și cu un binocular, iar în telescoapele pentru amatori o vedem ca pe un disc verde, fără alte detalii.

Neptun:
Planeta Neptun la rândul său poate fi descoperită cu un binocular, iar în telescoapele pentru amatori vedem numai un disc albastru.

Pluto:
Pentru a observa Pluto avem nevoie de un telescop de cel puțin 20cm și un cer foarte întunecat, dar chiar și așa o să vedem numai ca un punct luminos, stelar.

Obiecte „Deep Sky”

Obiectele „Deep Sky” reprezintă numele comun al obiectelor în afara Sistemului Solar, cu diferite aparențe. Dat fiind faptul că în cele mai multe cazuri vorbim despre obiecte foarte palide, observarea acestora sub cer urban este foarte grea. Avem mai multe tipuri de forme:Image 26
Roiurile deschise (ex. Pleiadele) sunt observabile mai ușor, cele mai multe obiecte din această categorie conțin numai câteva sute de stele. În cele mai multe cazuri pot fi urmărite în cele mai bune condiții cu un binocular sau un telescop mic, însă găsim obiecte similare și pentru telescoape mari.
Roiurile globulare conțin câteva milioane de stele pe o suprafață din spațiu relativ mică. Prin instrumente mai mici le vedem ca pe o pată difuză micuță, însă prin instrumente mai mari putem deja rezolva stelele. Unele pot fi observate cu un binocular, însă este mai recomandat un telescop cu diametrul de 8-10cm. Observațiile cele mai spectaculoase pot fi făcute în domeniul de mărire mijlocie (100x-200x).
Galaxiile sunt insule stelare îndepărtate, compuse din miliarde de stele. În telescoapele mici putem le observăm ca pete mici, și le vedem forma: unele sunt rotunde, altele sunt de forma unei bețișoare alungite. Pe un cer întunecat, cu un telescop de cel puțin 20 de cm putem observa deja structura spirală a acestora. Sunt recomandate măriri mici și mijlocii pentru observarea acestor obiecte (50x-150x). Image 39
Nebuloasele planetare sunt observabile de obicei ca niște cerculețe compacte în telescoapele noastre, puține dintre aceste obiecte sunt spectaculoase (ex. M27). Pentru observarea lor avem nevoie de un telescop cu diametrul de cel puțin 15cm, și măriri din domeniul de mijloc (100-200x), sau foarte rar, măriri mari.
Diferitele nebuloase difuze și iregulare reprezintă o adevărată provocare pentru astronomii amatori, în afară de câteva cazuri, le putem observa numai din locuri întunecate. Putem vedea câteva cu telescoape mici de 6-7cm sau binoculare (nebuloasa Cirrus, nebuloasa America de Est etc), însă observațiile trebuie făcute sub cer întunecat și la măriri mici (20-50x).


Alte atracții

Cometele sunt obiecte spectaculoase, însă adevărata lor frumusețe poate fi urmărită numai din zone întunecate. În zone urbane le putem vedea ca pe niște pete micuțe, însă departe de poluare luminoasă le putem observa chiar și coada. Anual avem parte de o duzină de comete observabile cu instrumente mai mici sau mai mari. Însă o dată la 10 ani apare o cometă spectaculoasă care poate fi urmărită și cu ochiul liber, care are o coadă lungă.
Meteorii – sau stelele căzătoare – sunt recunoscute de aproape oricine. Cei mai mulți cunosc meteoriții din luna August numite Perseide, dar există foarte multe roiuri de meteori, și există chiar și meteoriți sporadici, care nu țin de fenomenele cunoscute. Din zone întunecate, departe de lumina orașului putem vedea în fiecare noapte câteva stele căzătoare, însă avem șanse semnificativ mai reduse din zonele urbane. Cel mai ușor le putem observa cu ochiul liber, însă cu ceva noroc le putem urmări trecând și prin câmpul vizual al binocularului.
Stelele duble sunt obiecte ușor de observat și pentru astronomii începători. După cum vedem din denumirea lor, vorbim despre două sau mai mult stele foarte apropiate unul de celălalt. În foarte multe dintre cazuri le putem recunoaște și culorile membrilor. Chiar și telescoapele cele mai mici ne arată câteva sute din această categorie de obiecte.

Lista de mai sus nu este completă nici pe departe, este incredibil ce taine ne oferă cerul. Avem nevoie numai de răbdare, perseverență și de un telescop.


Cei mai populari producatori

  • Sky-Watcher
  • Celestron
  • LACERTA
  • BTC
  • Baader Planetarium
  • Delta Optical

Coşul meu
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Favorite
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare