1 PREZENTARE GENERALA Un binoclu relativ vechi ca si emisie. O serie la care s-a dorit obtinerea unui pret cat mai mic dar competitional cu similarii vremii (seriile Bresser Hunter, seriile Lacerta Explorer, etc). Seria Discovery dispune de versiunile 8x40, 10x50, 12x50 si 16x50. Initial avand acces la un 10x50 si un 16x50 am vrut sa fac un review comun dar dupa teste am decis ca, in pofida asemanarii celor doua modele (mie cel putin mi-au parut, totusi, diferite) sa renunt la idee.
Date tehnice Delta Discovery 10x50:
Diametrul obiectivului: 50mm
Diametru lentila ocular: 24 mm
Puterea de marire: 10x
Sistem de focalizare: Central
Distanta minima de focalizare: 7m (n.a. masurat la exemplarul testat: 6.2 m)
Camp vizual real: 6,6 grade
Camp vizual real la 1000m: 115m
Diametrul pupilei de iesire: 5.0mm
Ocular relief: 17,9mm
Factor crepuscular: 22.4
Luminozitate: 25
Sistem Prisme: porro
Material Prisme: BK7
Umplut cu azot: nu
Greutate: 888 grame (n.a. 837 g fara capace, fara curea, doar binoclul)
Alte accesorii: geanta de transport, Capace protectie, Curea gat, Laveta curatare
Utilizare cu ochelari: Da, fara pierdere de camp dar cu usor contact nedistructiv lentile ochelari -> eyeshield din cauciuc (pliate)
Sistem de prindere pe trepied: da
2- ISTORIC
Fara sa mai revenim efectiv la istoria propriu-zisa, cunoscuta deja de cititorii forumului, vom incerca sa intelegem mai degraba strategia firmei la emisia acestei serii. Designul a plecat de la sticla BK7, prismele relativ mici si utilizare masiva a plasticului de tip policarbonat. Avantajul principal, greutatea mica a binoclului poate compensa restul economiilor doar printr-o justa proiectare? O intrebare pe care incercam sa o lamurim in randurile urmatoare. Insa ceea ce mi-a placut, in acest context, este ca totusi obiectivele au lentila de iesire cu un diametru generos de 24 mm.
3- MECANICA
Corpul port prisme este singurul metalic, restul componentelor fiind integral policarbonat, dar o proiectare judicioasa reuseste sa obtina un corp solid, ranforsat, bine echilibrat si cel putin la prima vedere destul de rezistent. Foarte fin si precis executat partea mecanica impresioneaza evidentiind o atentie deosebita la elaborarea sa. Punctul mai slab (de altfel identic ca si la competitorii sai) este sistemul de culisare la care cele doua brate port ocular sunt din plastic. NU am sesizat insa tendinte de flambare, indoire sau blocare tocmai din cauza unei executii foarte precise a tuturor elementelor componente. Sistemul de colimare este cu suruburi pe prisme si excentrice pe obiective. Deplasarile se fac lin fara blocaje si (spre deosebire de data asta de similarii vremii) isi mentin reglajele chiar daca se aplica apasari puternice pe sistemul port ocularelor. Binoclul este acoperit cu piele sintetica verde de foarte buna calitate (net superioara de exemplu seriei Hunter Bresser). Rezultatul este un 10x usor ce poate fi tinut in mana perioade lungi de observatie fara sa iti oboseasca mainile. Aspectul general este surprinzator: un design foarte frumos si atragator in acelasi timp, ceea ce nu mai poate fi intalnit la vreun alt binoclu a carui valoare este in jurul lui 80-100 de Euro.
4- OPTICA
Daca optica unui binoclu este bine proiectata atunci daca sticla este BK7 sau BaK4 este neimportant. Nu stiu cum au facut efectiv cei de la Delta dar in mod cert optica de pe seria Discovery este foarte luminoasa contrastul foarte bun si mai ales definitia este surprinzator de buna. Bineinteles ca daca vom compara cu un similar BaK4 (Un hunter 10x50 BaK4) vom sessiza o diferenta in special in zonele cu reflexii si straluciri extreme de puternice (aceste sunt mai violente in BaK4 decat in Bk7) dar tot ce se vede cu BaK4 (detalii si lumina) se vede si cu Bk7, inclusiv in astro. Pentru vizualizari si observatii in lumina puternica si cu reflexii puternice as prefera oricand un Bk7. Campul vizual de 6,6 grade este mare dar ciudat nu devine impresionant (in pofida diametrelor mari ale ocularelor) in modul “hublou” din cauza unui eye relief destul de mic. Totusi daca se pliaza marginea exterioara a eyeshildurilor se poate folosi cu ochelari (exista contact ferm dar nepericulos lentila / cauciuc eyeshield). Un alt aspect relativ deranjant este existenta reflexiei circulare (la fel ca si la celelate emisii Hunter, Lacerta etc) atunci cand plasezi ochiul mai adanc, decat normal, in ocular. Stiu ca daca privesc normal reflexia nu se vede, dar asa cum mai povesteam si la reviewurile Lacerta Explorer si Bresser Hunter (Bk7 sau BaK4) la vremea lor … ma enerveaza gandul ca ele exista si sunt ascunse acolo. Asta cu atat mai mult. cu cat am vazut, tot la acea vreme, ca era suficient sa matuim tubul de plastic port lentile ocular cu un smirghel fin pentru ca acestea sa dispara definitiv! Dar cred ca vreau prea mult de la cel mai ieftin 10x50 cu aspect profi. Zona de claritate este normala situata pana la 22-23% de margine. De asemenea (tot specific perioadei) zona de trecere camp / negru nu este atat de ferma cum mi-ar fi placut (tot un aspect ce se remediaza cu metoda de eliminare a reflexiei circulare). Interesant este ca sticla este foarte bine tratata caci nu prezinta reflexii interioare, zone laptoase (fantome), sau imagini parazite. Coloritul este natural, nu apar aberatii cromatice deranjante, desi depunerile AR sunt destul de palide mov-bleu / verde. Corectiile geometrice sunt impresionante demne de binocluri mult mai scumpe. In regim astro stelele sunt puntiforme si culorile sunt redate natural. Binoclul poate fi utilizat perioade mari de timp in regim de observatie fiind usor si foarte bine echilibrat.
5- TESTE
A fost testat cu urmatoarele binocluri:
Bresser Hunter 10x50 (BK7).
Delta castiga la toate capitolele, contrast, definitie si luminozitate, destul de lejer. Straturile antireflex net in favoarea lui Delta. Campul mai mare cu 4 m a lui Bresser nu se impune violent, diferenta fiind insesizabila (cel putin din priza manuala). Corectia geometrica este net superioara la Delta.
Bresser Hunter 10x50 (BaK4).
Practic as fi mers pe o egalitate la definitie, lumina si contrast. Din nou antireflexul este mai bun la Delta ceea ce il avantajeaza pe acesta masiv in coditii de iluminare laterala parazita. Din nou impresioneaza corectiile geometrice la Delta in defavoarea lui Bresser.
Lacerta Explorer 10x50
Lacerta castiga la luminozitate si extreme de putin la contrast in timp ce, in mod surprinzator, la definitie sunt identice. Lipsa oricarui tint la Delta il avantajeaza in acest duel, iar la camp castiga 1 metru, ceea ce, din nou este extrem de greu de observat chiar si in comparatie directa. Din nou impresioneaza stratul AR, mai bun la Delta. In regim astro Delta vede cam la fel chiar daca la Discovery este nevoie sa folosim vederea periferica in locul celei directe la Lacerta.
Nikon Monarch 5 10x42 ED
Comparatia a dat castig de cauza lui Nikon care a fost putin mai luminos, foarte putin mai contrast dar avand o definitie comparabila cu Delta. Delta castiga violent la marimea campului. Ambele sunt foarte bine geometrizate.
Meopta MeoStar B1.1 10x50
Probabil lejer incorecta comparatia dar ca de obicei nu resist tentatiei si scot si artileria grea pentru o imagine generica. Bineinteles ca Delta a fost infrant la toate capitolele dar testul a meritat caci acesta s-a tinut bine dupa titanul Meopta. Si culmea, micutul chiar a castigat o runda chiar daca aceasta se referea strict la greutate si usurinta de a fi tinut mult timp in mana.
6- CONCLUZII
Un binoclu foarte frumos si bine executat al carui pret este undeva in jurul a 80 de Euro si care are o optica foarte corect lucrata, devine interesant mai ales atunci cand, la inceput de drum, iti doresti sa afli daca viziunea binoculara este sau poate deveni o pasiune. Deci il pot recomanda cu caldura celor ce vor sa inceapa o aventura in acest domeniu si vor un instrument decent ce nu denatureaza notiunea de binoclu si va formata corect ochiul observatorului si toate acestea la un pret decent.