0

Înapoi

REVIEW BINOCLU DELTA VOYAGER 10x25 - DORIN ANGELESCUREVIEW BINOCLU DELTA VOYAGER 10x25 - DORIN ANGELESCU

1 PREZENTARE GENERALA Un astfel de binoclu, vazandu-l intr-o poza, m-as fi asteptat sa fie foarte similar cu un model vechi pe care il testasem cu mult timp in urma si ale carui rezultate au fost impresionante: Alcor International 8x21. Dar realitatea s-a schimbat complet in momentul in care l-am tinut in mana. Este un binoclu mult mai lung decat m-am asteptat, astfel incat ar fi incaput totusi in “buzunarul de la piept” dar ar mai fi ramas o parte din el in afara Smile . Este un 10 x, deci puterea mea favorita, pusa insa pe niste deschideri relativ mici, de 25mm, ceea ce din obisnuinta as considera mai degraba niste diametre de oculare decat de obiective. Producatorul, probabil tocmai din aceasta cauza a dotat binoclu cu niste oculare cu un diametru de 11,8mm clar neconfundabile cu ocularele. Dar asta de obicei se plateste… sa terminam insa carcoteala si sa continuam review-ul.

Date tehnice Delta Optical Voyager S 10x25
Diametrul obiectivului: 25mm
Puterea de marire: 10x
Sistem de focalizare: Central
Distanta minima de focalizare: 2m (n.a. la modelul testat: 2,1m)
Camp vizual real: 5,8 grade
Camp vizual real la 1000m: 96m
Diametrul pupilei de iesire: 2,5mm
Ocular relief: 12mm
Factor crepuscular: 15,8
Luminozitate: 6
Sistem Prisme: roof
Material Prisme: BK7
Umplut cu azot: nu
Greutate: 190 grame (n.a. binoclul si curelusa de prindere = 199g)
Alte accesorii: geanta de transport, Curea gat, Material curatare
Utilizare cu ochelari: Nu.
Sistem de prindere pe trepied: Nu
2- ISTORIC
In 2014 eram frumos impresionat de micutul binoclu Alcor International 8x21 in contextul in care si atunci consideram totusi ca raportul 10x32 ar fi fost ceva mai bun. Pe de alta parte un binoclu mic este si un binoclu greu de tinut in mana ceea ce ma face mereu sa fiu extrem de circumspect atunci cand as cumpara unul. Mereu am zis ca un binoclu este intotdeauna un compromis intre calitatile lui, pret si zona de activitate in care va fi folosit. Un binoclu mic este in general vizibil ca fiind fie pentru un copil mic fie pentru un adult care doreste sa transporte o greutate cat mai mica (sacrificand alte calitati / performante , etc). Dar un binoclu de 199 de grame este atat de usor incat devine dificil de tinut in mana deoarece, culmea, fiind prea usor tremura mult mai mult decat unul ceva mai greu (optim, cel putin din punctual meu de vedere, este o greutate in jurul a 600 g. Daca cantareste mai putin, tremura deoarece este prea usor, daca cantareste mai mult din cauza greutatii mana oboseste si din nou tremura).
3 - MECANICA
Mecanica pot spune ca este oarecum clasica pentru acest model constructiv, bine inchegata, avand cele doua articulatii centrale ferme astfel incat nu isi pierd reglajul interpupilar in timpul utilizarii. Reglajele de clar si de dioptrii sunt ceva mai dure, dar nederanjant mai ales ca nu pot fi deregulate prea usor in manipulare. Sistemul de prindere al curelusei de gat (clasic si el pentru astfel de solutie constructiva) este putin mai incomod, binoclul facand un unghi de circa 30 de grade cu pieptul utilizatorului si deci avand mereu tendinta sa se balangane in regim de deplasare. Binoclul este bine executat, avand portiunea de prindere acoperita cu un plastic cauciucat randalinat pentru o prindere mai sigura. Binoclul este mai lung ceea ce este bine dar in aclasi timp mai putin lat, ceea ce pentru un adult poate crea probleme de prindere intre palme (din aceasta cauza priza in X nu poate fi folosita). Binoclul are eyeshilduri din cauciuc cu margini prea scurte pentru a putea sta pliate ceea ce impreuna cu eye-relieful cam scurt face imposibila utilizarea cu ochelari.
4 - OPTICA
Optica este BK7, la care zonele romboidale nu se pot observa prea usor (doar ca aici un rol mare il aau si diametrele mici ale ocularelor) asa ca poate fi, la viteza, vandut ca BaK4 Smile . Sa nu fim rai, caci totusi privind prin el (din ambele directii) sunt foarte multumit de calitatea canalelor oprice (mai ales ca discutam de un binoclu de 25 de Euro!). Neasteptat de bine inegrite interioarele, fara nici o reflexie interioara, cu depuneri antireflex bleu si mov relativ dense pot spune ca micutul binoclu are o luminozitate, contrast si definitie mult mai buna decat ma asteptam. Sticla de buna calitate (pacat ca este pusa cu economie la oculare chiar daca acestea au calitatile lor meritorii) reuseste sa compenseze o pupila de iesire foarte mica de 2,5 mm. Economia de sticla de la oculare (de care ma leg mereu Smile ) genereaza doua probleme ce poate puteau fi evitate. Prima problema este marginea campului care nu este perfect delimitata camp/negru, existand o trecere (e adevarat nu foarte mare) gradata. A doua problema este marimea zonei de clar a campului care se opreste undeva la 24-25% fata de margine. Acestea sunt totusi normalitati tinand cont de solutia contructiva vazuta implicit prin prisma pretului de vanzare.
Binoclul are totusi un tint vag, galbui, nederanjant suficient cat sa invioreze imaginea dar redand coloritul foarte bine. Probabil sunt la cel mai mic 10x care mi-a trecut prin mana motiv pentru care sunt chiar placut surprins de calitatea opticii puse pe acest binoclu. In mod astro micutul vede stelele punctiforme, si distinge clar culorile dar este obositor pentru ochi, de tinut in mana, din cauza tremurului.
5 - TESTE
Micutul Delta Voyager S 10x25 a fost testat (din lipsa de alti pretendenti) doar cu:
Foto Schaja 8x30 (practic un Carl Zeiss Deltrintem 8x30, dar cu mult mai putin tint).
Din punct de vedere la tintului cele doua binocluri sunt identice. Luminozitatea este mai mare la Carl Zeiss dar am ramas cu senzatia ca daca Delta ar fi avut 8x in loc de 10x atunci ar fi fost totusi egalitate. Definitiile sunt similare chiar daca cei 2x il ajuta evident in acest sens pe Delta. Contrastul este similar. Campul este violent in favoare lui CZ ca de altfel si zona de clar. In regim astro cele doua binocluri au vazut aceleasi stele dar pentru aceasta egalitate am fost nevoit sa sprijin binoclul Delta de marginea ramei geamului.
6 - CONCLUZII
Deci discutam de cel mai mic si cel mai usor 10x care l-am testat, si unul din cele mai ieftine 10x existente pe piata. Discutam de un binoclu de doar 25 de Euro care face fata destul de bine in fata unui vintage Carl Zeiss. Personal l-as recomanda mai ales pentru utilizare terestra sau cu trepied in zona astro. Foarte bun pentru deplasari in care trebuie sa caram un minim de exipament, dar as ezita sa il recomand copiilor mici (exceptie facand copii care au deja o experienta bogata si bine pusa la punct in tinerea in mana a unui binoclu). Pe de alta parte as vedea acest binoclu montat intr-un sistem rabatabil, pe o casca de tip militar sau pe un dispozitiv similar civil putand fi utilizat in timp ce avem ambele mani libere.

https://telescop-expert.ro/binoclu-delta-voyager-10x25-pentru-copii_105784


Cei mai populari producatori

  • Sky-Watcher
  • Celestron
  • LACERTA
  • BTC
  • Baader Planetarium
  • Delta Optical

follow us
× Sunteți interesat de astronomie? Eventual de biologie?
Urmăriți-ne!
Postăm constant sfaturi de specialitate, informații despre evenimente astronomice și multe alte!
  
Coşul meu
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Favorite
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare