Unitate de control Flatfield Box
Descriere
Flatboxul este ca o unitate blitz pentru controler, care emite un flash în momentul în care obturatorul este total deschis. Având în vedere că flash-ul este total uniform, efectul de umbrire al camerei (funcţionarea neuniformă a obturatorului) poate fi astfel eliminat. Acest lucru se poate face prin realizarea fotografiilor plane cu expunere lungă (de ex 1-2 sec.), fiind nevoie de o lumină foarte slabă, greu de asigurat.
Care este, de fapt, problema?
Imaginile flat (plane/luminoase) sunt foarte importante pentru calibrarea fotografiilor brute. Iluminarea neuniformă a imaginilor brute rezultată din vignetarea sistemului sau urmele de praf, poate fi corectată. Captarea greşită a imaginilor de câmp plat sau corecţia prin software a acesteia îngreunează prelucrarea finală a imaginii, sau o face imposibilă, ceea ce reprezintă o adevărată problemă în realizarea imaginilor estetice şi realiste.
Obturatoarele camerelor CCD, dar chiar şi cele ale camerelor DSLR, au o funcţionare relativ inegală, ceea ce rezultă imagini de câmp plat neuniforme în cazul timpilor de expunere mici. La camerele DSRL acestea sunt vizibile deja de la o expunerea de 1/100s şi devin chiar supărătoare la expunerea de 1/500s şi 1/1000s. Cu cât ne dorim să fotografiem un obiect mai pal, cu atât trebuie să avem un timp de expunere mai mare al camerei, altfel erorile imaginilor (şi neuniformitatea corecţiei de câmp plat) devin mai supărătoare.
Această problemă poate apărea şi în cazul camerelor CCD moderne, mai ales în cazul celor cu obturator mecanic, deoarece închiderea este lentă, astfel efectul (şi eroarea) poate fi mai supărător decât în cazul camerelor DSLR.
Acesta este motivul pentru care se recomandă optarea pentru un timp de închidere de 1-2”, în schimb, pentru acest lucru, este nevoie de o iluminare slabă, uniformă, greu de asigurat cu flatboxurile moderne cu LED. În plus este necesar să folosim o metodă de a reduce intensitatea luminii (foaie de hârtie, material textil, plastic, etc.) ceea ce poate duce la alte erori sau la un iluminat neuniform. Din această cauză Lacerta FBC reprezintă o opţiune mult mai bună.
Accesând link-ul de mai jos veţi găsi comparaţia a două fotografii. Cele două sunt realizate cu un EOS 6D. Prima este realizată în mod tradiţional, fără utilizarea FBC, iar a doua cu FBC (aici obturatorul se deschide la 1s şi am iluminat panoul plat cu un timp de expunere de 1/250s).
Rezolvarea: expunerea cu sursă de lumină, când obturatorul este deschis
FBC se sincronizează cu camera, aşteaptă ca obturatorul să se deschidă total, apoi flatbox-ul emite un flash, după care obturatorul se închide. Totul poate fi setat în parametrii separaţi:
- Intervalul dintre pornirea semnalului de expunere şi flash-ul actual al flatbox-ului
- Extinderea flash-ului ( timpul de expunere)
- Puterea de iluminare a flatbox-ului
Sincronizarea se poate realiza în trei moduri: la utilizarea fără conexiune la calculator, semnalul de ieşire al controlerului de expunere (de ex. MGEN), trebuie împărţit în două, apoi se setează pe FBC întârzierea, intervalul de expunere al flatbox-ului şi iluminarea. Apoi se setează timpul de expunere mai lung (de ex. 1 s) pe cameră.
În cazul conectării la un calculator (cu cablu USB), aceste setări se pot efectua într-o aplicaţie. Se pot seta parametrii unei întregi serii de câmp plat. În cazul camerelor CCD, programul cunoscut APT (Astrophotography Tool) asigură o compatibilitate totală, controlerul „CCD flatfiel aid” preia automat timpii de expunere prestabiliţi.
Caracteristici
- FBC pornește cutia Flatfield după ce obturatorul s-a deschis complet și îl oprește înainte de închiderea obturatorului.
- FBC este un accesoriu recomandabil pentru toate camerele cu obturator mecanic precum SLR sau camere astro cu senzori precum KAF 8300.
- Fiecare pixel al senzorului primeste o luminozitate exactă de către FBC, indiferent cât de scurtă este expunerea. Orice gradient este prevenit în mod fiabil.