Telescop refractor SkyWatcher EvoStar ED-APO 150/1200 AZ-EQ6 GoTo
Descriere
Telescop refractor apocromat SkyWatcher EvoStar ED-APO 150/1200 AZ-EQ6 GoTo
Obiectivul fără descoperire, oferă imaginea cea mai clară a minunățiilor cerești, în schimb erorile cromatice care apar în lentilele refractorului limitează posibilităţile de mărire. Acest fapt este eliminat prin sistemul de lentile apocromatice. Seria SkyWatcher, cu două elemente, ED-APO este extinsă cu cea mai mare dimensiune, iar diametrul de 150mm oferă o experienţă extraordinară, lipsită de erori cromatice, iar obiectele astronomice apar în culorile lor reale, atât în ocular, cât şi în fotografii.
Este un excepţional telescop apocromat care redă o imagine de o claritate ridicată a planetelor. Puterea de mărire în condiţii atmosferice corespunzătoare poate ajunge chiar şi până la 400-500x. Din locurile cu cer potrivit de întunecat, pot fi observate în detaliu şi obiectele deep-sky luminoase, dar chiar şi în condiţii urbane se pot observa foarte multe roiuri stelare sau nebuloase planetare compacte. Pentru cei care iubesc observarea stelelor duale, acest instrument oferă posibilităţi excepţionale, deoarece rezoluţia acestuia este de 0,77 arcsecunde.
Bineînţeles, acest instrument este foarte util şi pentru astrofotografiere, deşi, datorită luminozităţii reduse, putem capta, în primul rând, obiecte mai compacte, ca de exemplu, roiuri globulare, galaxii, nebuloase planetare. De stelele clare şi punctuale de pe toată suprafaţa câmpului vizual se va ocupa reductorul/corectorul de 0,85x, care va apărea în curând.
Telescopul apocromat Evostar-150 ED Apo dispune de un înveliş „Metallic High-Transmission” pe toate suprafeţele de sticlă şi de aer, ceea ce asigură o transmisie a luminii de 99,5%.
Montura AZ-EQ6 GoTo este de tip GoTo, unde telecomanda poate executa căutare automată, baza de date conține cca. 42900 de obiecte, din care - selectând prin sistemul de meniu - telescopul se va poziționa automat pe aceste obiecte.
Noutățile față de modelul vechi EQ6 PRO sunt prezentate în următoarele rânduri (imaginile asociate le puteți vedea între imaginile atașate):
1. Montura poate fi folosită în afară de modul clasic ecuatorial și în mod azimutal. În acest caz axa RA trebuie ridicată în poziția de 90 de grade, și în acest fel putem instala chiar și un alt telescop în locul contragreutăților. Adaptoarele pentru acest lucru fac parte din pachetului de accesorii oferite cu montura. Modul azimutal sau ecvatorial poate fi setat din telecomandă, la pornirea sistemului.
2. Encoderul dual - datorită căruia montura nu pierde poziția nici după mișcarea manuală a direcției - rămâne exact și după folosirea sistemului GoTo(căutare automată), similar cu telescoapele GoTo Dobson. Acest lucru poate fi important atunci când vrem să schimbăm poziția într-una depărtată față de poziția inițială, sau când în timpul fotografierii rotim din poziție de răsărit către poziție de apus în mod manual (pentru că așa este mai rapid). Calibrarea nu se pierde nici dacă în timpul observațiilor din greșeală împingem telescopul, sistemul GoTo rămâne funcțional și precis.
3. Sistemul beneficiază de sistem de frâne regândit, care nu folosește metoda clasică cu șuruburi, ci un mecanism de închidere pe suprafață rotundă mare. Acest sistem se uzează mai lent, deci implicit are un ciclu de viață mai lung.
Brațul RA este situat pe axa RA lângă căutător, iar brațul DEC este situat pe axa contragreutăților la bază, astfel ambele pot fi găsite și folosite cu ușurință și în întuneric.
4. Sistem de reglare a înălțimii polare nou. Cu un sistem de înșurubare manuală putem seta mai rapid și mai ușor înălțimea polară, și poziția poate fi fixată cu două șuruburi. Sistemul este făcut în așa fel încât după aliniere poate fi împins în spațiul destinat acestui scop, astfel nu va fi în drum.
5. O noutate care va avantaja împătimiții de astrofotografie este că în loc de acționare prin roți dințate, este folosită curea cu nervuri, care asigură un joc mort mai mic, o urmărire mai fină și erori periodici mai reduse. Nu în ultimul rând, timpul de reacție a monturii este mai rapid la comenzile primite de la control prin autoguider, și sunetul emis este diferit față de modelul anterior. Sunetul care putea fi auzit la montura veche EQ6 PRO aici este inexistent. Este un fapt care va fi apreciat de astrofotografi.
6. Deși greutatea monturii și a sarcinii pe hârtie nu s-a schimbat, geometria sistemului da. Platforma telescopului este mai aproape de centrul de rotire cu circa 5cm, astfel telescopul exercită o presiune mai mică asupra axei RA, avem nevoie de contragreutate mai ușoară, iar montura ține telescopul mai rigid.
7. Grosimea axei contragreutăților a fost mărită de la 18mm la 25 mm, astfel contragreutățile anterioare nu se pot folosi. Din fabrică avem două contragreutăți de 5kg. Axa contragreutăților poate fi lungită cu un accesoriu inclus, astfel putem echilibra și un telescop cu o greutate mai mare cu ajutorul contragreutăților mai ușoare. Axa contragreutăților este rabatabilă, transportul lor este comod.
Montura funcționează cu 12V DC, și poate fi alimentat cu ajutorului unui cablu de alimentare de la bricheta mașinii (cablu inclus în pachet), opțional de pe acumulator, sau de pe adaptor de rețea (sursă cu 5A).
Caracteristici
- Tip: refractor Apocromat
- Obiectiv: 150 mm
- Distanta focala: 1200 mm
- Rezolutie (arcsec.): 0,77
- Raport focal: f/8
- Magnitudine stelara: 13,1
- Marire teoretica maxima: 300X
Montura:
- Montura: ecuatoriala germana EQ6 PRO și azimutala
- Control miscare: GoTo
- Trepied: otel reglabil 85-147 cm
Accesorii incluse: (set)
- Oculare: -
- Oglinda diagonala: 90 grade (2")
- Cautator: 9x50 SpringLoad
- Tip focuser: Crayford 2” cu microfocalizator
- Diametrul focalizatorului: 2" cu adaptor 1,25"
- Piggyback: da
- Tava pentru accesorii: da
- Contragreutate: 2x5,1kg
- Greutate ambalat: 49,5 kg
- Alte: Geanta transport din aluminiu, manual de utilizare in limb. rom., cert. de garantie