Telescop refractor Lacerta ED-APO 72/432
Descriere
Telescopul ultra compact LACERTA, cu un diametru de 72mm și focusare de 432mm este recomandat deopotrivă pentru astronomie, cât și pentru observarea naturii, muncă vizuală și fotografiere.
Mulțumită designului său (focusare scurtă, capac glisant pentru rouă) este ideal pentru călătorii, excursii, sau pentru ieșiri în natură.
Modelul LACERTA 72/432 ED este un model cu imagine excelentă. Pentru obiectivul doublet ED a fost aleasa cea mai bună combinaţie de sticlă care este disponibia (un element din sticla FPL53 si unul din sticla NBM51), cu un contrast ridicat, și desigur, fără aberații la culori. Modelul curent vine cu micro focuser Octo (cu 8 rulmenti).
Focuserul Bearing Type Linear, care permite învârtirea de-a lungul axei longitudinale, este montat cu o unitate de microfocusare naturală.
Telescopul este livrat într-un valiză de aluminiu cadou, care are și orificii pentru auxiliarele ocularelor laterale.
Obiectivul ED de 72mm prezintă multe detalii pe Lună și planete. Domeniul de grosisment este situat între 12x-140x, astfel în condiții atmosferice ideale pot fi văzute cu ușurință continentele marțiene, divizia Cassini în inelele planetei Saturn, încrețirile din benzile planetei Jupiter. Obiectele Deep Sky strălucesc în câmpul vizual, putem călători pe câmpurile stelare a Căii Lactee, să vedem stelele ascuțite, întâlnindu-ne pe parcursul călătoriei cu roiuri deschise, roiuri globulare și nebuloase. Experiența este captivantă.
Telescopul este excelent și pentru astro fotografiere, compunerea imaginii fără erori de culori rămâne evidentă și pe fotografii, nu sunt prezente culori străine în jurul stelelor. Distanța focală de 432mm permite imagine detaliată și despre obiecte mici, galaxii, nebuloase planetare și chiar nebuloase cu emisii, astfel este un telescop ideal pentru fotografiere.
Are în dotare focuser Octo (cu 8 rulmenti) pe 2", care permite cea mai preciză setare a focusului datorită transpunerii de 1:10.
Telescopul poate fi montat atât pe stativ foto, cât și pe sisteme mecanice pentru telescoape. În partea inferioară a șinei prismatice standard Vixen (SkyWatcher) se găsește un filet foto, astfel telescopul poate fi instalat cu ușurință și pe orice stativ foto. Șina prismatică este compatibilă cu aproape orice montura, astfel montarea devine extrem de ușoară.
Review Lacerta ED-APO 72/432
(Keresztes Pal, Targu-Mures)
"Am inceput observatiile astronomice cu un telescop Newton cu distanta folala de 650 mm. Ca orice incepator, mi-am dorit un telescop mai mare, cu marire foarte mare. Intr-adevar, cu un alt telescop, cu diametrul de 25 cm si distanta focala de 120 cm am obtinut grosisment (teoretic) de max 400x. Cu acest telescop am facut o serie de fotografii destul de reusite. Aici a aparut o mare problema: cu cat am ales un grosisment mai mare, suprafata fotografiata a devenit mai mica, astfel galaxiile si nebuloasele aparent mari nu au incaput pe o singura imagine (ex: galaxia Andromeda, nebuloasa America de Nord, nebuloasele Voalul etc).
Am inceput sa caut telescop / obiectiv cu distanta focala mai mica. Teleobiectivele uzuale de 135 mm sunt slabe, cele profesionale extrem de scumpe. M-am orientat spre telescoapele de tip refractor. Se stie, ca acestea dau aberatii cromatice. Din acest motiv se utilizeaza sisteme de lentile (obiective), care maresc greutatea (si pretul) telescopului. Alegerea mea a fost intre doua tipuri: acromat si apocromat. Am cerut parerea mai multor astronomi amatori pe retelele Facebook si recomandarea lor a fost un telescop apocromat Lacerta ED-APO 72/432. Am cumparat telescopul si am rezolvat prinderea lui pe montura EQ6 (pentru cei care nu au acest hobby, se gaseste sina prismatica gata fabricata). In lipsa unei monturi performante, telescopul se poate monta si pe un stativ foto (destul de stabil), deoarece in partea de jos are gauri cu filet foto. Am fost curios, sa vad, ce imagine are la obserevatiile vizuale? Am montat diferite oculare: de 28, 10, 6 mm si un Barlow 2x. Rezultatul a fost excelent: imaginea este perfecta, cu contrast mare, iar campul vizual este foarte mare. Folosind o oglinda prismatica, observatiile in directie verticala (spre zenit) sunt comode. Din acest motiv, am facut un adaptor pe vechiul stativ EQ2, astfel am obtinut un telescop usor, transportabil (chiar si in rucsac) si montabil in cateva minute, ideal pentru iesirile de dateva ore. Revenind la astrofotografie: primele incercari au fost greoaie, cerul orasului nefiind favorabil fotografierii nebuloaselor. Analizand rezultatele testarilor, am constatat, ca stelele din marginea fotografiei nu sunt punctiforme ci usor alungite in directie radiala. Acest lucru este mentionat si in descrierea telescopului, unde se recomanda folosirea unei lentile corectoare. In anumite magazine aceasta lentila (Flatener La-72) este inclus in pachetul de vanzare. In cazul meu, am apelat la ajutorul echipei de la Telescop expert, care a importat si mi-a trimis aceasta piesa. De atunci imaginile sunt corecte pe toata suprafata lor. Anexez doua fotografii cu telescopul prins pe montura EQ2 (pregatit penrtu observatiii vizuale) si pe montura EQ6, cu aparatul fotografuat montat in locul obiectivului. In a treia imagine se vad Pleiadele, suprafata fotografiata este de 2.5 x 1.5 grade"
Caracteristici
- Tip: refractor Apocromat
- Obiectiv: 72 mm (FPL53 de Ohara / Japonia)
- Distanta focala: 432 mm
- Rezolutie (arcsec.): 1,61
- Raport focal: f/6
- Magnitudine stelara: 12,2
- Marire teoretica maxima: 140X
Montura:
- Montura: fara montura
- Control miscare fina: -
- Trepied: -
Accesorii incluse: (set)
- Oculare: -
- Oglinda diagonala: -
- Cautator: -
- Tip focuser: 2" Octo (cu 8 rulmenti) cu microfocalizator
- Diametrul focalizatorului: 2" cu adaptor 1,25"
- Piggyback: nu
- Tava pentru accesorii: nu
- Contragreutate: nu
- Greutate ambalat: 2,56 kg
- Alte: Geanta transport din aluminiu, software planetariu, manual de utilizare in limb. rom., cert. de garantie