Menținerea telescoapelor

Menținerea telescoapelor astronomice

Telescoapele astronomice sunt instrumente optice sofisticate, deși structura optica este simplă la prima vedere. Există multe tipuri și modele pe piață cu diferite scheme și principiuri de funcționare. Cele cu obiectivul de lentilă folosesc refracția luminii pentru a aduna lumina în planul focal. Acestea sunt lunetele, sau mai precis zis: refractoarele. Cele care au obiectivul de oglindă sunt numite reflectoare, că utilizează reflexia luminii, și adună razele captate în planul focal, situat în înaintea obiectivului. Reflectoarele sunt de mai multe tipuri, privind amplasarea focalizatorului și al ocularului. După cum se vede, fiecare tip de instrument atrage alte și alte prescripții de întreținere.
   
Curățirea suprafețelor optice:

Utilizarea telescopului atrage inevitabil la depunerea prafului și al altor particule provenite din arderea carburanților și din origine industrială, pe suprafața optică. Folosirea capacelor protectoare, în afara observațiilor este o regulă!!! În cazul reflectoarelor newtoniene, care sunt cele mai frecvent utilizate, tubul deschis înseamnă cel mai mare dezavantaj acestui tip de instrument, deoarece prin apertura deschisă praful depune pe suprafețele optice reflectoare. În cazul telescoapelor refractoare sau reflectoarelor catadioptrice obiectivul sau lentila corectoare este situată în fată, împiedicând particulele de praf să intre în tub, acestea fiind depuse pe suprafața lentilei.

dirty_minorïżœ (726) O oglindă suficient de murdară ca să fie curățată

Fiecare tip de telescop necesită alte metode de curățire. Înlăturarea stratului de praf se realiză printr-un procedeu chimic special. Ștergerea suprafețelor optice, indiferent de tip, este interzisă! De pildă: O oglindă parabolică, obiectivul unui telescop reflector-newtonian, este fabricată dintr-un disc de sticlă optică. Curvătura, adică suprafața optică este învelită cu un strat de aluminiu de câteva zeci de nanometri. Acest strat reflector este învelit cu un strat protector din cuarț de câteva nanometri. Deci chiar avem de a face cu o suprafață delicată! Dacă vrem să înlăturăm depunerea de praf prin ștergere riscăm să distrugem și să zgâriem stratul optic, fiindcă praful conține mii de particule minerale cu margini ascuțiți. Chiar și în cazul lentilelor, putem dăuna stratului antireflex prin ștergere. Petele de ulei sau de gudron, provenite din arderea carburanților, sunt cele mai greu de înlăturat, singura metodă este curățirea chimică.
În cazul ocularelor se poate încerca curățirea lentilei de ieșire cu o țesătură microfibră și soluție de curățat lentile (ochelari).

Niște noțiuni despre exploatarea telescoapelor


Îngrijirea și întreținerea telescopului rezultă multe observații pline de succes sub bolta cerească. Un telescop bine colimat, cu elementele optice curate, pe o montură bine reglată poate să-și arate toate performanțele.
La transportarea telescopului trebuie să avem grijă deosebită la tubul optic, acesta fiid cea mai fragilă componentă. Se recomandă ca tubul să fie transportat într-o geantă special destinată pentru acest scop. Dacă nu, trebuie să evităm lovirea tubului de alte obiecte, mișcarea lui liberă. Din acest sens, tubul optic se transportă pe bancheta din spate a vehiculului învelită într-o pătură și prinsă cu centura de siguranță (dacă posibil). În acest fel eliminăm trepidațiile care duc la decolimarea elementelor optice.
Montura are un rol foarte important, ca suportul tubului, și ca mecanismului de urmărire a aștrilor, în așa fel trebuie întreținut în mod corespunzător. Să avem grijă la strângerea șuruburilor și a butoanelor, să nu le forțăm că putem distruge filetul. Dacă rotim tubul cu mâinile și simțim că aceasta s-a înțepenit pe axa de rotație să nu-l forțăm! În acest caz trebuie slăbit butonul de la axa respectivă. Suruburile de la transmisiunile mecanice cu melc trebuie verificate, eventual dacă constatăm o mișcare liberă prea mare. Mișcările sau cursele libere se pot apărea și la axa orară și la axa de declinație. În aceste cazuri trebuie strănse piulițele care fixează axa la loc.
Când fixăm tubul pe montură, pe fiecare dată trebuie să verificâm echilibrul pe axa orară între tubul optic și contragreutate. Echilibrul se poate obține prin glisarea contragreutății pe tija de suport.

Aclimatizarea tubului optic

Chiar și cele mai bune telescoape produc o imagine tulbure, neclară, dacă sunt supuse la o schimbare de temperatură bruscă. Dacă ducem tubul afară din casă, în interiorul tubului se află o masă de aer cu o temperatură mai caldă, care are un elect perturbator. Astfel se recomandă ca instrumentul să fie lăsat afară să preia temperatura aerului liber, cu capacul protector scos. În cazul telescoapelor până la 15cm ajunge și o jumate de oră, dar de obicei se recomandă un timp de mai mult decât o oră. La instrumente mai mari este recomandat mai mult decât o oră.

star_testïżœ (725)Efectul turbulențelor pe imaginea focală și afocală

După ședința de observații telescopul se transportă în casă. Cum se știe, dacă plasăm un obiect rece într-o încăpere caldă, imediat se aburește. Asta se întâmplă și cu telescopul. Dacă afară avem temperaturi extrem de scăzute, în mod inevitabil instrumentul se udă când este irtodus în casă. Umezeala pe afară nu face nici un rău, problema este cu elementele optice. Dacă pe suprafețele optice se formează un strat mai gros de umezeală, asta poate dizolva sărurile minerale și diferite substanțe care se găsesc în praful depus pe suprafața optică. După evaporarea umezelii acestea vor fi lăsate în urmă ca niște pete albe, care nu sunt chiar dăunătoare observațiilor vizuale, dar din punct de vedere estetic sunt deranjante. Deci, în cazul temperaturilor mai scăzute (sub -10 grade), se recomandă aclimatizarea tubului în trepte (dacă posibil). Dar în orice caz, capacul protector trebuie pus la loc înaintea introducerii în casă, indiferent de temperatură și de tipul instrumentului.

imag_1ïżœ (724)O oglindă, care arată urmele precipitării a substanțelor dizolvate.

Depunerea de praf nu afectă calitatea imaginii produse de către telescop. Obstrucția cauzată de particulele de praf reprezintă un procentaj neglijibil din suprafața optică. Deci praful reprezintă un necaz estetic în primul rând. Dar există și un prag între estetică și practică. Dacă stratul de praf fromează o peliculă continuă, din distanță capătă o nuanță albuie, atunci avem poate afecta performanța telescopului. Stratul de praf mai consistent duce la diminuarea contrastului și a luminiozității cămpului vizual. În acest caz elementul sau elementele optice trebuie curățite (textul de mai sus).

Continutul cosului (0)

Cosul de cumparaturi este gol!
Comenzi telefonice:
0728 156 102
0740 645 859


Preturile includ TVA.

Fiecare produs este livrat din stoc, in maxim 2 zile!

Pozele, preturile si detaliie produselor prezentate pe site-ul nostru sunt reale si actualizate la zi.

Plata cu card

Oferte speciale

Evenimentele firmei Telescop Expert SRL Școala de Vară Ucenicul Astronom14:47:41 - Joi, 10 Mai 2018
Asociatia Ucenicul Astronom, membră a Societatea Astronomică Română de Meteori...
Oferte speciale la telescoapele Dobson10:43:15 - Miercuri, 19 Aprilie 2017
Oferte speciale la telescoapele Dobson Classic Flex si GoTo.Este valabil...

Realizare pagini
web si SEO
Viziteaza magazinul Telescop-Expert pe ShopMania Protectia
Consumatorilor
Facebook iconTelescop-Expert pe
Facebook