Filtre Baader Planetarium UHC-S L-Booster
Descriere
Filtrul UHC-S L-Booster de la Baader Planetarium exceleaza in producerea unui contrast mare si imagini naturale ale nebuloaselor de emisie fara o diminuare excesiva a luminozitatii si disparitia stelelor de pe fundalul cerului. Filtrul UHC-S L-Booster este filtrul perfect pentru observarea nebuloaselor de emisie din zone cu cerul poluat luminos sau pentru a creste contrastul nebuloaselor din zone cu cer negru, curat.
După cum putem observa există filtre cu raport focal mai larg sau mai îngust, care permit trecerea luminii într-o măsură mai mare sau mai mică. Dar, practic, care este diferenţa dintre acestea? Diferenţele se pot observa în timpul utilizării, deoarece nu este de neglijat ce dorim să observăm cu ajutorul lor.
O regulă generală este că în cazul filtrelor cu raport focal mai îngust, contrastul este mai bun, funcţionând excepţional în cazul nebuloaselor cu emisii şi planetare, precum şi în cazul resturilor de Supernova. Totuşi acestea nu sunt indicate în observaţiile obiectelor cu spectru larg, adică în cazul constelaţiilor, galaxiilor, roiurilor stelare deschise sau globulare. În cazul acestora sunt indicate filtre cu raport focal larg, aşa-numitele filtre împotriva poluării luminoase, care permit trecerea într-o mai mare măsură a luminozităţii stelelor.
Aşadar: dacă dorim să observăm nebuloase cu emisie, planetare sau resturi de Supernova, avem nevoie de un filtru cu raport focal îngust, cum ar fi Astronomic UHC, Castell UHC, Nebula.
Dacă ne dorim un filtru deep-sky general, care reduce poluarea luminoasă a fundalului ceresc şi poate fi folosit şi pentru observarea galaxiilor şi a constelaţiilor, atunci avem nevoie de un filtru cu raport focal mai larg, ca de exempluCastell CLS, Astronomic CLS, sau Baader UHC-S. De asemenea vom găsi diferenţe mari şi în ceea ce priveşte preţurile.
Când să ne alegem diferite filtre UHC? În cazul teritoriilor cu o poluare luminoasă medie spre mare, respectiv oriunde în cazul observaţiilor nebuloaselor şi pentru reducerea poluării luminoase. în cazul observaţiilor nebuloaselor reflexive, vom utiliza fie un filtru UHC sau CLS. Este preferabil totuşi să ne alegem un filtru UHC dacă diametrul telescopului nostru nu depăşeşte 15 cm. Nu sunt recomandate pentru observarea constelaţiilor şi a galaxiilor.
Caracteristici
Tip: Filtru UHC-S
Diametru conexiune:1,25”/2”