0

Înapoi

Tranzitul planetei Mercur noiembrie 11, 2019Planeta cea mai apropiată de Soare din sistemul nostru solar, Mercur, trece prin faţa discului solar periodic. Totuşi, nu toate tranzituri ale acestei planete pot fi observate din ţara noastră. Astfel tranzitul care va avea loc pe data de 11 noiembrie 2019, nu se va mai repeta în următorii 12 ani.

Mercur este planeta cea mai apropiată de Soare, fiind acoperit masiv de cratere, similar cu Luna. Este important de menţionat şi faptul că Mercur este planeta cea mai mică a sistemului nostru solar. În timp ce Pământul are nevoie de un an pentru a înconjura Soarele, Mercur are nevoie doar de 87,97 zile. Tocmai de aceea, dacă privim din prisma datelor astronomie, tranziturile planetei Mercur nu sunt chiar atât de rare. Acestea pot fi observate de aproximativ 13 ori într-un secol. Ultimul tranzit al planetei a putut fi observat pe data de 8 noiembrie 2006.

Image 194Tranzitul lui Mercur va începe după-masă, în jurul orei 14:35 (12:35 UT) iar la apus încă nu se va fi încheiat. Vom putea urmări discul planetei până în jurul orei 17, când Soarela va apune. Astfel tranzitul care va avea loc pe data de 11 noiembrie 2019, nu se va mai repeta în următorii 12 ani.
Discul planetei nu va putea fi observat cu ochiul liber, deoarece este prea redus pentru astfel de observări, dar va putea fi urmărit cu un instrument optic (binoclu sau telescop) cu o mărire de 10 ori. Pentru o mai bună observare a planetei este, bineînţeles, nevoie de un telescop cu o putere de mărire mai mare.

Vă atragem atenţia că pentru observarea discului solar este obligatorie utilizarea filtru de protecţie pentru telescop sau sistem de captare a imaginii.

Planeta Mercur tranzitează discul solar pe o durată de cinci ore şi jumătate, de la intrarea sa (când discul întunecat apare sub formă de punctuleţ în partea de est a discului solar), până la ieşirea lui (adică momentul în care iese pe partea opusă a acestuia), dar din România a doua parte a tranzitului şi ieşirea nu pot fi observate.

Este foarte important să folosim filtrele corespunzătoare pentru observarea tranzitului. Ochelarii pe care i-am utilizat pentru observarea eclipsei de Soare nu pot fi folosiţi acum, deoarece tranzitul nu va putea fi observat cu ochiul liber. Cel mai sigur putem observa acest eveniment cu telescoapele la care ataşăm filtrul solar fabricat (care poate fi achiziţionat fie împreună cu telescopul, fie separat). Acesta este un filtru fabricat pe dimensiunile instrumentului şi se ataşează pe acesta. Dintr-o folie filtru corespunzătoare (de ex. Baader Astrosolar), putem să facem manual filtre, dar trebuie să avem grijă la ataşarea sigură a acestora.

Observarea tranzitului cu ochiul liber, respectiv cu un telescop care nu este dotat cu filtrele corespunzătoare este strict INTERZISĂ! Telescoapele hidrogen-alfa sunt din ce în ce mai populare, iar tranzitul poate fi urmărit şi cu acestea. Datorită faptului că prin acestea se poate observa cromosfera Soarelui, intrarea lui Mercur poate fi observată cu 1-2 minute mai devreme. La intrare, Soarele se va afla la o înălţime confortabilă (la 18-20 grade). Aproape exact pe partea stângă se face intrarea. Intrarea totală va dura exact 100 de minute, ceea ce înseamnă că întreaga intrare va dura mai bine de un minut şi jumătate.

Discul planetei se va îndepărta încet de la marginea Soarelui şi va porni spre interiorul discului solar. Aproape că trece pe întreg diametrul soarelui. Din ţara noastră va putea fi observat timp de două ore şi un sfert, până când Mercur va ajunge până aproape de centrul discului solar. La momentul apusului, Mercur va fi ajuns aproape până la apogeul tranzitului său.

Observarea tranzitului

Localizare: Nu vor exista discrepanţe semnificative între diferitele puncte ale României, deşi celor din vestul ţării apusul mai târziu le dă un avantaj. La apusul soarelui poate fi un decalaj şi de 20 de minute. Astfel poate fi indicat să călătorim cât mai la vest posibil pentru a putea urmări silueta planetei trecând prin faţa discului solar pentru mai multă vreme. Pentru realizarea fotografiilor, de asemenea, este indicat să ne alegem bine locul de observare. La momentul intrării, datorită aerului încălzit, fotografiile solare liniştite sunt mai rare. La apus, în apropierea orizontului, aerul este şi mai tulburat ceea ce face aproape imposibilă fotografierea fără vibraţii. Locurile cele mai propice pentru observaţii sunt cele păduroase, cu iarbă sau pe malul apelor, departe de zonele locuite.

Telescopul: Ideal ar fi un telescop cu focalizare lungă şi putere de mărire mare (refractor 70/900 EQ1, 80/900 EQ2, 90/900 EQ2, Newton114/900 EQ2, 130/900 EQ2). Evenimentul poate fi observat şi cu astfel de telescoape. Practic, acest eveniment poate fi urmărit chiar şi cu un telescop mic. Putem utiliza şi folie filtru solar sau prismă Heschel. Trebuie să avem grijă la reducerea potrivită a luminozităţii pentru evitarea accidentelor. Înainte să ne apucăm de observarea directă, trebuie să ne testăm întâi telescopul pentru a putea realiza observaţii solare. Observarea acestui eveniment este mai interesantă printr-un telescop hidrogen-alfa.

Apusul soarelui: Într-un loc cu un orizont bun, imaginea distorsionată a Soarelui care apune ne oferă o imagine deosebită a micului disc a lui Mercur care trece în faţa discului solar, dar este nevoie de o distanţă focală mai mare pentru fotografiere. În afară de fotografii, putem realiza şi înregistrări video. Trecând de punctul maxim al petelor solare, putem spera la grupe mai mari de pete.


Cei mai populari producatori

  • Sky-Watcher
  • Celestron
  • LACERTA
  • BTC
  • Baader Planetarium
  • Delta Optical

Coşul meu
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Favorite
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare