0

Înapoi

REVIEW LUNETA TERESTA LACERTA 13-40x50 - DORIN ANGELESCU1 PREZENTARE GENERALA Luneta terestra (in engleza Spotting Scope sau in germana Spektiv) poreclita de mine cateodata “jumatate de binoclu”, este astazi prezenta in review-urile noastre cu modelul 13-40x50 al producatorului de echipamente optice Lacerta (review-urile firmei de vinuri Lacerta, care desi nu fac subiectul forumului nostru, ar fi interesante, le vom lasa, cu parere de rau, oenologilor). Deci ne vom margini deocamdata la probabil cea mai mica luneta terestra Lacerta respectiv cea cu dechiderea de 50mm. O dimensiune superba in zona binoclurilor dar ceva mai diferita in cazul lunetelor. Fiind dedicatia “terestra” este evident ca producatorul a dedicat acest echipament observatiilor pe timp luminos , de zi, unde exista suficienta lumina pentru a aborda puteri maritoare lejer exagerate (cel putin din punctual de vedere al binoclurilor). Asadar vom fi nevoiti sa analizam aceasta “jumatate de binoclu” lejer diferit fata de un binoclu, ceea ce eu cred ca este normal.

Date tehnice Lacerta 13-40x50:
Producator: Lacerta
Model: 13-40x50
Pozitie camp vizual: normal
Tip: Refractor acromat
Diametru: 50mm
Distanta focala: 320mm
Raport focal: f/6
Putere de marire: 13-40x
Camp vizual real la 1000m: 54-25 m
Distanta minima de focalizare: 5m (n.a. la modelul testat: 4.6m)
Pupila de iesire: 3,8-1,25mm
Camp vizual real: 3,0 grade-1,8 grade
Rezistenta la apa: da
Husa de transport: da
Greutate: 664g (n.a. la modelul testat: 598g doar luneta fara capace)
Lungime: 32cm
Utilizare cu ochelari: Da, cu contact nepericulos lentil ochelar / eyeshield de cauciuc.
Prindere pe trepied: Da
2 - ISTORIC
Cei de la Lacerta au o panoplie bogata in domeniul opticii atat terestre cat si astro. Am fost de-a lungul timpului obisnuiti sa primim de la ei unul dintre cele mai bune raporturi pret/calitate, motiv pentru care de fiecare data cand luam pentru prima oara in mana un astfel de produs avem pretentii destul de mari. Atunci cand am vazut aceasta emisie cu deschiderea de 50 mm am fost destul de circumspect mai ales privind spre zona marcata 40x. Totusi sunt cateva aspecte diferite fata de un binoclu ceea ce m-a determinat sa plec la o testare fara prea multe idei preconcepute. As atrage atentia asupra unora. Daca un 13x poate fi totusi tinut in mana, restul de puteri maritoare pana la 40x sunt obligatorii legate de un trepied. Deci daca sunt legat 90% de un trepied dimensiunea mica nu mai conteaza violent si de ce nu as lua o luneta cu deschidere mai mare? Daca un ocular fix poate avea un camp mare placut si de ce nu util, campul mic al unui zoom are avantajul unei zone de clar aproape totala. Daca campul este mic (si sistemul optic este bine proiectat) avem si corectii geometrice foarte bune. Daca cineva ar folosi un astfel de echipament cine si pentru ce l-ar fi preferat? Ciudat dar la aceasta ultima intrebare mi-a aparut in memorie o imagine din filmul Jack Reacher – One Shoot, respectiv Tom Cruise intins pe burta tragand la tinta intr-un poligon avand langa el o luneta terestra prin care se verifica precizia tragerii. Destul de lipsit de imaginatie nu? Very Happy dar cred ca totusi primeaza violent greutatea caci avem un instrument optic extrem de usor (sub 600 grame!) care poate mari util destul de aproape de 40x. Si atunci cand calatoresti cu mult bagaj acest aspect poate fi extrem de important.
3 - MECANICA
Corpul lunetei este o combinatie bine proiectata intre policarbonat si metal. Toate imbinarile sunt pe metal in consecinta ocularul se poate desururuba nedistrucxtiv lasand pe corpul lunetei un filet interior M40 precum si un filet exterior M45 foarte util daca dorim sa facem (poate chiar exista deja facut?) un adaptor pentru oculare astro. Aici as face o mica paranteza. Spre deosebire de luneta Svbony recenzata anterior, aici avem un system optic perfect axat in lungul tubului deci ideea mea primordiala de a “construi” un binoclu din doua astfel de lunete devine plauzibila. Corpul lunetei nu este acoperit fiind in speta o carcasa de policarbonat extrem de frumos lucrata si avand contact destul de bun cu mana (chiar daca este o aderenta mai slaba decat cea cu un cauciuc). Totul este extrem de frumos finisat, toate miscarile de reglaj sunt ferme si usoare si mai ales rotita de clar este practic un multi tur ce asigura o plaja foarte bine controlabila de clar. Rotita de zoom se misca semilejer, pastrandu-si reglajul in orice conditii si in acelasi timp oferind un zoom spectaculos (desi tinut in mana , asa cum am mai zis, este mai obositor). Ocularul este destul de mare in diametru (22mm) ceea ce ii confera un “aspect optic placut” scotand din ecuatie ceea ce eu numesc “economia de sticla”.
4 - OPTICA
Optica este … Lacerta. Luminoasa spre impresionant la 13x si utilizabila bine pana la 30x si totusi utilizabila chiar si pana la 40x (sa nu uitam ca discutam de un echipament pentru observatii pe timp luminos de zi, desi am fost relativ multumit chiar pe inserat de puterile pana la 30x). Un instrument care totusi cu putin sprijin poate fi folosit si din mana si poate da imagini utile si clare (cel putin pana la 30x). 13 x poate fi utilizat lejer din mana poate pana la 20x. In rest trebuie doar putina imaginatie pentru a gasi un sprijin la indemana pentru utilizarea unor puteri maritoare mai mari. Imaginea este clara cu un contrast foarte bun si o definitie excelenta. Coloritul este foarte natural si nu sunt aberatii cromatice. Dezavantajul unui ocular zoom este, ca si la binocluri, existenta unui camp destul destul de mic care insa (in “legea compensatiei compromisurilor optice”) are o zona de clar impresionanta (clarul se extinde pana undeva la sub 10% de marginea campului vizual). In acelasi timp exista un efect de tunel (mai pregnant la 13x) dar este destul de bine gestionat nefiind parca asa deranjant dar pe de alta parte (aceeasi “lege a compensatiei compromisurilor optice”) campul existent este foarte bine geometrizat. Surprinzator este mentinerea clarului pe tinta in momentul actionarii zoomului. Superb executate inegririle tuburilor impreuna cu stratul antireflex de buna calitate (verde si mov – ambele palide) duce la lipsa oricaror reflexii parazite inclusiv cele circulare. Frumoasa si perfect delimitata, zona de trecere negru / camp vizual este brusca fara zone de gri.
Nu am putut rezista si am facut si ceva teste astro. Mica luneta este utilizabila dar obligatoriu pe trepied. Campul relativ mic face ceva mai dificila tintirea dar imaginile sunt utilizabile tot pana undeva la 30x (mai ales pe un cer foarte curat). Pentru mine a fost o surpriza placuta ca am reusit sa despart pe Mizar utilizand o marire undeva la 25x (pupilele mici ajuta ochii obositi cu astigmatism). Coloritul este redat corect si stelele sunt punctiforme pana spre sub 10% de margine.
5 - TESTE
A fost testata cu “o jumatate de binoclu”:
Delta Optical Chase 12x50
Am decretat o egalitate la luminozitate, contrast si definitie care insa as spune ca este in favoarea lui Lacerta care sa nu uitam are un 1x in plus fata de Delta (testele au fost facute cu zoomul lui Lacerta la 13x). Delta castiga evident la camp, nu cu mult, dar totusi evident. Pe de alta parte Lacerta castiga la dimensiunea zonei de clar a campului. Lacerta castiga si la capitolul geometrizare.
6 - CONCLUZII
Am intrebat detinatorul acestei lunete motivul pentru care a cumparat-o, inclusiv in contextul in care tot de la el vom putea face un review la o sora mai mare a acestei lunete. Luneta mica este utilizata in multiplele sale deplasari pe munte (este un mare iubitor de drumetii montane si alpinism) motivand ca mica luneta poate fi folosita si din mana inclusiv la puteri mari maritoare oferind imagini foarte utile in acest contex si laudand faptul ca un obiectiv o data localizat cu 13x poate fi imediat studiat in amanunt doar regland zoomul din ocular. Si mai ales, totul usor de carat. Oarecum logic. Cat despre luneta mare (tot o Lacerta dar de data asta un 20-60x80, ce o voi plasa la “va urma”) aceasta o foloseste terestru ocazional si majoritar astro (aici a fost mentionat pretul relativ mic/apertura si mai ales faptul ca imaginea este normala, lucru care pe multi utilizatori se pare ca ii incanta).
In final nu pot sa spun decat ca am fost incantat totusi la randul meu de mica luneta si de calitatile sale optice mai ales ca pretul unui astfel de sistem optic este undeva in jurul a 90 de Euro. O luneta pentru conditii dure, incommode, deosebite ce poate fi recomandata cu caldura chiar daca este de banuit ca in “va urma” vom da de un instrument mult mai recomandabil cel putin din punct de vedere astro.

https://telescop-expert.ro/luneta-terestra-spectiv-lacerta-13-40x50_133051


Cei mai populari producatori

  • Sky-Watcher
  • Celestron
  • LACERTA
  • BTC
  • Baader Planetarium
  • Delta Optical

Coşul meu
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Favorite
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare