1 PREZENTARE GENERALA In ultimul timp, multa lume din jurul meu, vad cu oarecare surprindere (sau nu ?) tind sa prefere variantele 8x in defavoarea celor 10x (pe care am mereu tentatia sa le recomand). Daca varsta este vinovata sau nu, macar aceasta situatie ne ofera posibilitatea postarii unor reviewuri noi. Lacerta Birding 10x42 este un binoclu ce a fost foarte apreciat in review-urile mele chiar daca el nu dispune de “la moda” sticla ED.
Date tehnice Lacerta Birding 8x42
Diametrul obiectivului: 42mm
Diametru ocular: 21,5mm
Puterea de marire: 8x
Sistem de focalizare: Central
Distanta minima de focalizare: 2m (n.a. – la exemplarul testat: 4,1m)
Camp vizual real: 7,2 grade
Camp vizual real la 1000m: 123m
Diametrul pupilei de iesire: 5,25mm
Ocular relief: 21mm
Factor crepuscular: 18,3
Luminozitate: 27,5
Acoperire suprafete optice: FMC - 99,5%
Sistem Prisme: roof
Material Prisme: BaK4
Umplut cu azot: da
Transmisie: 91,5%
Greutate: 659 grame (n.a. – 660 g, fara capace si fara curea de gat, doar binoclul)
Alte accesorii: Geanta de transport, Capace protectie, Curea gat, Laveta pentru curatare
Utilizare cu ochelari: Da, chiar fara contact si fara pierdere de camp!
Sistem de prindere pe trepied: da
2 - ISTORIC
Cum ziceam versiunea 10x42 a lui Birding este un binoclu deosebit de reusit. Acum avem ocazia sa vedem daca si emisiile 8x42 merita elogiile fratelui mai mare. Binoclul Birding 8x42 este practic identic ca si mecanica cu fratele 10x42, deci tot un binoclu lung (aceeasi aducere aminte de Nikon Prostaff) cea ce il recomanda (cel putin constructiv nu numai zonei de "birding" dar si zonei "astro". Ne asteptam deci si la comentarii similare cu acelea din reviewul Lacerta Birding 10x42, motiv pentru care va invit sa il recititi.
3 - MECANICA
Mecanica este, asa cum mentionam mai sus, identica cu cea a lui 10x42. Foarte frumos executata, avand toate elementele in miscare ferme, fara pierderea reglajelor sau alte efecte secundare neplacute. Un binoclu cu o greutate "ideala", din punctual meu de vedere, pentru prize lungi in mana si minimizarea tremurului sau oboselii. Eye-shielduri cu 3 pozitii ferme, perfect proiectate astfel incat le putem folosi (cand le extindem la maxim) ca un punct de sprijin in jurul ochilor fara pierdere de camp.
4 - OPTICA
Optica este, asa cum de fapt ne asteptam de foarte buna calitate. Se respecta traditia unei optici extrem de luminoase cu un contrast si o definitie demne de binocluri de 2-3 ori mai scumpe. Este, asa cum vom vedea, o demontratie ca un binoclu bine facut poate sa se lupte de la egal la egal cu unul avand “moderna” si scumpa sticla ED. Foarte bine proiectat, bincolul are un camp superb, delimitat cu trecere negru/camp brusca absolut superba. Un eye-relief mare, placut, care permite utilizarea cu ochelari chiar fara contact intre eye-shield si ochelar. Iar daca totusi acest contact se poate produce, este nepericulos deoarece eye-shildurile sunt din cauciuc. Zona de clar se extinde undeva spre 21-23% fata de margine, ceea ce putem considera ca fiind "normalitate", evident un castig pentru privitor in contextul unui camp wide de 7,2 grade. Diametrul destul de mare al ocularelor impreuna cu solutia mecanica aleasa genereaza un efect de "hublou" reusit. Coloritul este absolut natural, un lucru firesc pentru zona “birding” dar nu numai. In regim astro stelele sunt punctiforme si putem distinge culorile fara probleme. Straturile antireflex sunt verde pe obiective si verde cu putin mov-indigo pe oculare ceea se traduce totusi prin lipsa reflexiilor interne, sau a fantomelor. In pofida campului mare, ocularele sunt foarte bine geometrizate.
5 - TESTE
A fost testat cu urmatoarele binocluri:
Paralux Open Vision ED 8x42
Un ED reusit impotriva pasararului. Doua binocluri care par a fi extrem de asemanatoare, macar din punct de vedere mecanic. Rezultatul este, cel putin din punctual meu de vedere o egalitate la definitie si contrast. Egalitatea este relativa la luminozitate, deoarece din cauza tintului binoclului Paralaux pare totusi mai putin luminos. Situatia se schimba in regim astro, unde egalitatea mentionata devine evidenta ambele binocluri vazand aceleasi stele. Paralux castiga la marimea campului, diferenta fiind totusi vizibila.
Carl Zeiss 7x40 BGA
Practic luminozitatea si contrastul sunt mai bune la Birding, in contextul in care tintul galben violent a lui BGA este deranjant. Definitia pare a fi similara. Si totusi in mod astro Lacerta a vazut ceva mai mult (ceea ce se observa cu vederea periferica la BGA se vede in vedere directa cu Lacerta). Diferenta de camp (mai mare la BGA) nu este atat de usor sesizabila dar este un castig pentru german. Coloritul natural al lui Lacerta este superb pus in evidenta atunci cand il compari cu un tint puternic ca cel a lui BGA, incurcand masiv observatorul si generand o falsa senzatie cum ca germanul art fi mult mai slab, din punct de vedere optic, decat in realitate.
Carl Zeiss NVA DF 7x40
Initial daca privesti prin NVA esti tentat sa afirmi ca nu are tint. Dar daca il compari cu un binoclu al carui colorit este cu adevarat natural, ca cel a lui Birding, observi lejer diferenta. In pofida puterii maritoare mai mici a lui NVA cele doua bionocluri pot fi catalogate ca avand luminozitate, contrast si definitie similare. Totusi o egalitate in favoarea lui Lacerta dat fiind cei 8x fata de 7x. In schimb NVA castiga clar la marimea campului, context in care pierde la geometrizarea efectiva a acestuia. In regim astro cele doua binocluri vad aceleasi stele, cel putin in prize de mana in care au fost testate. O egalitate care de asta data este totusi in favoarea lui NVA. Germanul are un efect de "hublou" ceva mai reusit decat Lacerta.
Lacerta Prime ED 8x42
Un fel de razboi fratricid, dar avand posibilitatea, nu am putut rezista tentatiei. Din nou atragem atentia ca il comparam pe Birding cu un frate ce are in plus sticla ED de cea mai buna calitate. Si totusi, in pofida faptului ca Birding pierde la toate capitolele lumina, contrast, marime camp si definitie, este surprinzator cat de aproape sunt cele doua binocluri. Diferentele sunt extrem de mici, vizibile in comparatie directa. Dar avand in vedere pretul, nu putem sa nu admiram "lunganul" Birding 8x42, in aceasta lupta, orecum inegala. In regim astro Birding vede cu vederea periferica ceea ce se vede cu cea directa cu Prime ED, poate chiar mai mica fiind diferenta, putand spune ca practic "nu pierdem" informatii cu Birding fata de Prime ED. Efectul de "hublou" precum si "placerea de a privi" sunt mai reusite la Prime ED. Pe de alta parte un aspect deloc de neglijat (si sa ii dam si lui Birding putin curaj de sine) este usurinta lui Birding de a mentine in mana timpi mari, in regim de observare, fara sa apara tremur sau oboseala.
6 - CONCLUZII
Inchieiem simplu, prin a sublinia ca Birding fie el 10x42 fie 8x42 sunt niste binocluri superb proiectate si executate avand un pret situat undeva in jurul a 150 EU, dar comparabile ca performanta cu binocluri de 2-3 ori mai scumpe. In final, un binoclu recomandat cu multa caldura atat pentru modul terestru cat si pentru modul astro.
https://telescop-expert.ro/binoclu-lacerta-birding-8x42_133038