0

Înapoi

Triunghiul de VarăTriunghiul de Vară

Pe timpul verii, Soarele apune doar târziu și durează mult până se face cu adevărat întuneric. Pe cerul verii există trei stele care ies în mod deosebit în evidență. Două dintre ele sunt poziționate sus pe cer.

Cea mai strălucitoare stea este Vega, steaua principală din constelația Lira. Vega este a cincea cea mai luminoasă stea de pe cer, și se află la o distanță de doar 28 de ani-lumină. Emite o lumină foarte strălucitoare, are o vârstă de doar aproximativ 450 de milioane de ani, ceea ce o face o stea tânără comparativ cu soarele nostru (care are vârsta de 4,6 miliarde de ani). Studierea acestei stele ajută astronomii să înțeleagă primele stadii de formare a unui sistem solar.
În stânga, deasupra stelei Vega, luminează sus pe cer a doua stea de vară strălucitoare, Deneb, din constelția Lebăda. Se află în coada lebedei sau în partea de sus a crucii, în funcție de modul în care este vizualizată. Aceasta este o stea super-gigantă, extrem de luminoasă, localizată la mai mult de 3 000 de ani-lumină distanță. Este de aproximativ 60,000 de ori mai luminoasă decât Soarele și are o masă de 20 de ori cât acesta. De aceea, Deneb este una dintre cele mai mari stele albe cunoscute.
A treia stea este Altair, steaua principală a constelației Vulturul. Altair este o stea care acum 1,2 miliarde de ani. Este mai fierbinte decât Soarele și alungită pentru că se rotește foarte repede. Steaua Altair are masa de 1,8 ori mai mare decat a soarelui nostru.
Vega Deneb și Altair formează împreună Triunghiul de Vară, care are două laturi egale și al cărui vârf, prin steaua Altair, indică spre orizont. Acestei trei stele luminoase de vară vă pot servi foarte bine drept orientare în nopțile de vară.


Cei mai populari producatori

  • Sky-Watcher
  • Celestron
  • LACERTA
  • BTC
  • Baader Planetarium
  • Delta Optical

follow us
× Sunteți interesat de astronomie? Eventual de biologie?
Urmăriți-ne!
Postăm constant sfaturi de specialitate, informații despre evenimente astronomice și multe alte!
  
Coşul meu
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Favorite
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare