0

Înapoi

REVIEW BINOCLU LACERTA SMART 8X26 - DORIN ANGELESCU



PREZENTARE GENERALA In majoritatea cazurilor cand am fost intrebat ce binoclu as recomanda pentru un copil, la inceput de drum terestro - astral - binocular am raspuns invariabil: Carl Zeiss Deltrintem 8x30 (si/sau familia sa de variante). Asta pentru ca mereu am spus parintilor ca in momentul in care un copil porneste intr-o astfel de “expeditie” ii trebuie un binoclu cu urmatoarele caracteristici: - Binoclul trebuie sa fie foarte usor atat ca greutate cat si ca manevrabilitate - Parametrii optici trebuie sa fie de maxima calitate in contextul greutatii mici (copii trebuie sa se invete cu imagini de calitate de mici, altfel nu vor putea fi atrasi spre acest domeniu si il vor abandona. - Binoclul trebuie sa se comporte cat mai bine terestru dar sa faca fata si astro cat mai decent. - Binoclul trebuie sa fie cat mai bine colimat, fara reflexii parazite si cu elmente in miscare precise, usor de manevrat si reglat. - Binoclul , din nefericire trebuie sa fie si destul de ieftin, caci copii sunt pana la urma copii si chiar fara sa vrea pot distruge “jucaria” … si parintelui nu trebuie sa ii para rau ca va mai cumpara inca unul Very Happy Niciodata nu cumparati copiilor binocluri jucarie mai ales daca aceste au pe traseul optic lentile! Copilul va invata gresit idea de binoclu dar mai ales ii va obosi inutil ochii, si rezultatul va fi tot negativ, copilul renuntand in final la acesta ocupatie.

Dar sa revenim la subiect, un context inedit mi-a demonstrat ca exista pe piata inca un model, chiar mult mai bun, ce poate fi recomandat in locul campionului Carl Zeiss. Este Lacerta Smart 8x26. Un binoclu pe care eu l-am neglijat pana l-am vazut lucrand in mainile unui copil. Fiind in parc (aveam la mine un Bresser Montana 10,5x45) am vorbit amandoi si i-am aratat binoclul meu. Credeam ca va fi uimit de diferenta, insa copilul foarte calm mi-a spus ca binoclul meu este foarte greu si ca imaginea lui tremura mult si nu ii place! Cu o figura serioasa, copilul mi-a intins binoclul lui si m-a incurajat “uitati cat de bine si clar se vede prin al meu!”. Dupa cateva zile, obligatoriu, am intrat si eu in posesia unui Lacerta Smart 8x26, hotarat sa fac un review si acestui model neglijat.
Date tehnice:
Diametrul obiectivului: 26mm
Puterea de marire: 8x
Sistem de focalizare: Central
Distanta minima de focalizare: 2m (n.a. la modelul testat = 1,8m)
Camp vizual real: 6,7 grade
Camp vizual real la 1000m: 122m
Diametrul pupilei de iesire: 3,25mm
Ocular relief: 16mm
Factor crepuscular: 14,5
Luminozitate: 10,4
Acoperire suprafete optice: FMC - 99,5%
Sistem Prisme: roof
Material Prisme: BaK4
Umplut cu azot: da
Transmisie: 91,5%
Greutate: 296 grame (n.a. la binoclul testat = 292 grame cu tot cu aparatorile de obiectiv)
Alte accesorii: Geanta de transport, Capace protectie, Curea gat, Laveta curatare
Prindere pe trepied: Da
Utilizae cu ochelari: Da, fara pierdere de camp dar cu contact nedistructiv lentile ochelari / eyeshield din cauciuc.
ISTORIC
Practic am fost un utilizator asiduu de Lacerta Smart 10x34, fiind la vremea lui cel mai bun binoclu al meu pentru excursii si deplasari unde doream ceva extrem de usor si decent astro. Modelul in discutie nu mi-a atras atentia caci asa cum am mai spus sunt in general adeptul lui 10x.
MECANICA
“Doamne, cat este de mic si usor!” Este probabil prima senzatie cand ai acest binoclul in mana. Imi aduce aminte de binoclul Alcor 8x21 (sau 24? nu mai imi aduc bine aminte apertura) care la vremea respectiva mi-a fost luat (doua exemplare) de iubitorii de calatorii. Mecanica se misca extrem de usor si precis fara nici cel mai mic joc. Este exact la limita minima de greutate pentru tremur. Eyeshildurile sunt bine calculate astfel incat extinse la maxim se pot sprijini fix pe ochi fara pierdere de camp.
OPTICA
Optica este surprinzator de luminoasa, as spune caracteristica firmei Lacerta, fara tint, cu o redare corecta a culorilor, cu definitie si contrast foarte bune. Zona de clar se extinde pana la circa 20% de margine si campul vizual este perfect delimitat cu trecere brusca camp / negru.
Efectul de hublou este foarte bun in pofida campului vizual care ar fi trebuit, zic eu, sa fie putin mai mare la un 8x. Bine geometrizat, fara reflexii parazite, avand calea optica complet neobturata, micutul binoclu este o adevarata bijuterie care incape lejer in buzunarul de la piept.
In regim astro stelele sunt punctiforme si culorile sunt redate corect. Este un binoclu pe care, intr-adevar, un copil, il poate tine lejer perrioade luni de observare atat terestru cat si astro.
Este un binoclu ce poate fi luat in excursii atat pentru panorame externe cat si in interioarele diveselor obiective turistice pentru observarea detaliilor.
TESTE
A fost testat cu urmatoarele binocluri:
Paralux Open Vision ED 8x42
O comparatie lejer exagerata, binenteles castigata la toate capitolele, cu foarte putin, de Paralux. In regim astro micutul Lacerta s-a tinut destul de bine astfel incat ceea ce se vedea la limita cu Paralux era totusi detectabil cu vederea periferica la Lacerta.
Foto Schaja 8x30 (practice un Carl Zeiss Deltrintem 8x30, dar cu mult mai putin tint).
Aici am avut o mare surpriza. Practic cele doua binocluri au fost la egalitate la definitie si luminozitate dar micutul Lacerta castiga cu foarte , foarte putin la contrast. In mod cert tintul galben a lui Foto Schiaja, desi putin, nu il avantajeaza pe german cel putin la capitolul luminozitate. Germanul isi ia revansa clar, la marimea campului visual. Desi Lacerta are o adancime mare a zonei de clar, este si aici depasit cu foarte putin de Foto Schaja. Comparate, intre ele ca si greutate, culmea, Foto Schaja pare greu. Efectul 3D este mai bun la Schaja.
In regim astro ambele binocluri au vazut acelasi numar de stele.
CONCLUZII
Discutam de un binoclu mic, usor, avand calitatea optica a unui Carl Zeiss Deltrintem 8x30 si un pret daca nu mai mic, macar similar (aprox. 77 euro). Din punctul meu de vedere absolut exceptional pentru copii mici care sunt la inceput de drum spre pasiuni ce implica binoclul. Foarte indicat iubitorilor de excursii si vizite in metropole mai mult sau mai putin istorice. Sau pur si simplu un binoclu ce poate fi tinut in torpedo.


Cei mai populari producatori

  • Sky-Watcher
  • Celestron
  • LACERTA
  • BTC
  • Baader Planetarium
  • Delta Optical

Coşul meu
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Favorite
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare