0

Înapoi

REVIEW BINOCLU LACERTA EXPLORER 10X50 - DORIN ANGELESCU



REVIEW BINOCLU LACERTA EXPLORER 10X50 - DORIN ANGELESCU

Un binoclu cu un aspect modern, cu un design placut care din primul contact cu el te indreptateste sa speri multe. Foarte bine facut din punct de vedere mecanic. Totul pare solid, elementele in miscare opun exact acea rezistenta de care este nevoie pentru a nu se modifica reglajul dorit. Acoperit integral cu un cauciuc corpul este metalic intergral. Este un binoclu etans water-proof, umplut cu Argon. Figureaza FMC si intr-adevar nu am gasit reflexii albe.

Obiectivele si ocularele sunt acoperite cu strat vrede si mov (indigo) dens. Desi am fost mereu circumspect pentru depunerile verzi, se pare ca acestea isi fac treaba asa cum trebuie. In contra lumina exista o irizatie extrem de subtire de culoare verde. Diametrul ocularelor este mai mare la Lacerta (sunt similare celor Bresser 10x50 Bak4) si depunerile sunt mai dense. Rezultatul este o mare imunitate la lumina parazita din lateral si spatele observatorului (daca in anumite conditii la TS mai apar totusi reflexii, in aceleasi conditii la Lacerta ele nu exista). Foarte impresionat am fost de faptul ca lumina si contrastul lui Lacerta a depasit sesizabil TS-ul. Inclusiv acest lucru este si mai vizibil in astro. Desi sistemul de claritate central pare identic ca rezolvare mecanica ca si cel de la TS, la Lacerta nu se poate defocaliza atunci cand apasam pe ocular. Definitia sistemului optic este excelenta iar detaliile ies mai bine in evidenta decat la TS, deoarece lumina in plus si contrastul ajuta mult Lacerta. Coloritul este absolut natural fara nuante tint de alta culoare. Rezultatul este o imagine tip cristal avand un colorit identic cu cel normal. Este foarte spectaculos in astro acest lucru deoarece se pot surprinde mai multe nuante de culoare la stele si aceste din urma sunt mult mai evidente pe fundalul cerului. Lacerta este un binoclu greu, mai exact 936 grame fara aparatori si fara curea. Dispune de surub de prindere pe trepied cee ace mai atenueaza acest mic dezavantaj.

Specificatii tehnice si dotare:
Diametrul lentilelor obiectiv: 50 mm
Grosisment: 10x
Tip prisme: Porro BAK-4
Acoperiri antireflex: Acoperiri multistrat pe toate suprafetele optice, Full Broadband Multicoating culoare Verde si mov-indigo
Twilight factor: 22,4
Eye relief: 19mm (Long Eye Relief)
Camp vizual aparent: 65grade
Camp vizual real (la 1000m):114m
Camp vizual real (grade): 6,5grade
Plaja de focalizare: de la 5m la infinit
Dimensiuni: 175mm x 200mm
Greutate: 936 grame (fara capace si curea de prindere)
Posibilitate montare pe trepied: Da.
Reglaj distanta interpupilara: intre 54-76mm
Capace pentru protectia la praf a lentilelor obiectivelor si ocularelor: Da
Curea de prindere: Da
Geanta de umar: Da

Ocularele au sistem de culisare prin desurubare (asemanatoare cu cele Bresser BAK4 dar dintr-un material cauciucat de buna calitate) si sunt posibile pozitii ferme intermediare intre tot sus si tot jos. 
Exista un eye-relief foarte bun, superb de folosit mai departe de ochi chiar daca nu porti ochelari. Se poate folosi foarte comod si cu ochelari. Personal apreciez in mod deosebit existenta posibilitatii de a privi de la distanta prin el, cu protectiile complet coborate, astfel incat apare senzatia ca privesti printr-o singura fereastra ovala cu ambii ochi intr-o comoditate superba a privirii (atat astro cat si terestru).
As reveni insa la modul astro. Aici se simte o stralucire mai puternica, superba a stelelor in comparatie atat cu TS cat si cu Dekaris 10x50. Pare un binoclu la care s-a acordat multa atentie utilizarii lui in acest mod, setele sunt punctiforme si zona de neclaritate se incadreaza undeva la 20-25% fata de margini. Practic acoperirile sunt intense pe oculare (evitandu-se reflexiile laterale si din spate (ceea ce micsoreaza pretentiile unui loc de observare astro!) si acoperirile verzi cu mov-indigo (desi mi-ar fi placut sa fie si aici ceva mai mult mov indigo decat verde, isi fac treaba. Deci este posibil sa existe si straturi verzi care sunt mai bune decat cele de pana acum care m-au cam dezamagit (vorbim de gama binoclurilor de pana in 550 ron).
Un binoclu care m-a surprins, atat mecanic cat si optic. Un binoclu care in topul meu personal in gama lui de pret si caracteristici se aseaza cu calm pe primul loc.


Cei mai populari producatori

  • Sky-Watcher
  • Celestron
  • LACERTA
  • BTC
  • Baader Planetarium
  • Delta Optical

follow us
× Sunteți interesat de astronomie? Eventual de biologie?
Urmăriți-ne!
Postăm constant sfaturi de specialitate, informații despre evenimente astronomice și multe alte!
  
Coşul meu
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Favorite
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare