Pe siturile poloneze de specialitate am citit ca cei de la Lacerta au avut ca obiectiv auto-impus la crearea acestei serii, obtinerea unui binoclu avand caracteristici egale cu binocluri avand costuri de peste doua trei ori mai mari. Oarecum ca si Bresser care incearca sa obtina un “Zeiss - Bresser” la mai putin de jumatate de pret. Sunt toate incercarcari foarte noi pe piata binoclurilor, semn clar ca si aceasta zona incepe sa se schimbe destul de mult, aparand jucatori noi, modele noi si de ce nu poate un pic mai bine si mai comod pentru utilizatori.
Practic in primul moment in care am luat in mana acest binoclu am avut doua sentimente sincrone. Un binoclu greu si cam urat ! Linii drepte copiate parca dupa un design invechit de Lamboghini Countach lipsite complet de eleganta lui Lacerta Elite 10x42 sau 10x32. De altfel dupa cateva minute de manipulare greutatea devine oarecum logica asociata atat diametrelor mari ale obiectivelor si a ocularelor cat si structurii complet metalice a corpului. Toata mecanica functioneaza impecabil, ferm si focalizarea se mentine fara probleme. Corpul metallic este acoperit cu un strat relativ subtire de cauciuc (binenteles tot verde) asigurand o prindere corecta a binoclului. Am in fata, pratic binoclul cu cele mai mari diametre ale lentilelor ocularelor din toate binoclurile ce mi-au trecut prin mana. Ocularele sunt acoperite cu antireflex verde si mov-indigo ca de altfel si obiectivele. Privind prin el din nou o senzatie noua, eye-relieful enorm si “efectul de wide” cum ii spun eu, este fascinant. Senzatia ca privesti cu ambii ochi printr-o singura fereastra (hublou daca vreti) rotunda este nu numai cea mai pregnanta dar si cea mai relaxanta intalnita de mine pana acum. Confort vizual deosebit, si asta inclusiv daca porti ochelari sau nu. Aparatorile se misca liniar prin desurubare avand 2 pozitii de blocare. Pentru a putea sa imi explic pana si mie pretul , totusi enorm pentru un utilizator obisnuit (din Romania), am fost nevoit de data asta sa apelez la un sistem comparativ cu un alt binoclu similar. Tot ce am la indemana apropiat a fost binenteles Lacerta Explorer 10x50. Este adevarat ca vom compara un binoclu roof cu unul porro si care au o diferenta dimensionala intre obiective. Si totusi personal consider Explorer-ul 10x50 un binoclu greu de depasit.
Si la comparare iata ce a iesit:
Luminozitatea: este un pic mai buna decat cea a lui Explorer, desi ochiometric pare egala, trebuie sa luam in considerare faptul ca exista un tint galben in plus la Elite care “atenueaza” putin senzatia de luminozitate.
Cololoritul: asa cum ziceam mai sus exista un tint (virare spre galben) galben de o densitate de circa 50% din cea clasica CZ Dekaris. Rezultatul este un colorit ceva mai placut, mai intens, mai cald pentru binoclul Elite fata de culoarea rece strict naturala a lui Explorer. A nu se intelege ca sunt probleme de colorit din cauza acestui tint, din contra, cel putin mie, imi creeaza senzatia ca privesc printr-un CZ.
Contrastul: este putin mai mare la Elite.
Zona de clar se intinde undeva pana la 20% de margine, ceea ce da o senzatie placuta de claritate in tot campul atunci cand se priveste un plan perpendicular cu multe detalii.
Rezolutia: Din nou foarte putin mai buna decat la Explorer, dar atat de putin incat nu am poutut-o interpreta daca nu cumva este doar un rezultat cumulat din lumina, contrastul si coloritl mai bun si nicidecum din sticla sau diametru mai mare al obiectivelor.
Am folosit “putin”, “un pic mai buna”, “mai placut”…daca ar fi sa dau asa aproximativ un procent pentru fiecare totalul ar fi cuantificat prin “Elite este mai bun la toate capitolele, optic vorbind cu un procent de circa 10%”. Culmea ca si greutatea respecta oarecum acest raport. Si din nou vedem ca practic si diametrele ocularelor si obiectiveleor sunt pe acolo. Rezultatul este ca practic daca Elite ar fi fost un 10x56 erau cu adevarat identice..ca performante optice (mai putin tintul galben). Si atunci revine intrebarea legitima de ce roof-ul este de 3 ori mai scump? E relativ simplu de raspuns daca tinem cont de:
-Explorer este totusi un binoclu foarte bun avand un pret relativ mic.
-Un binoclu porro este mai putin costisitor de produs decat un binoclu roof.
-Astfel mai ramane acel “un pic” mai bun. Ei bine exact aici e cel mai scump. Deoarece pentru a adauga acel “un pic mai bun” la fiecare capitol, costa deja mult mai mult, asta luand in consideratie pretul si calitatile “etalon” de la care am plecat (cel al lui Explorer).
Calitatea in plus iata ca costa foarte mult, astfel incat indiferent ca ea in sine creste cu 10% , preturile se tripleaza. Astfel incat (inca nu am putut face astfel de comparatii) nu m-ar mira daca un zeiss roof 10x56 modern ar fi catalogat (la pretul sau) avand caracteristici “un pic” mai bune a cele a lui Elite.
Dar revenind la review putem mentiona lipsa oricaror reflexii parazite (un lucru minunat, cel putin din punctul meu de vedere, fiind disparitia reflexiei circulare prezenta la absolut toata gama Explorer (8x, 10x si 12x). Campul este perfect delimitat cu trecere brusca negru –camp. Nu apar irizatii contralumina. Superba este corectia geometrica atat pe verticala cat si pe orizontala (cea verticala este mult mai buna ca la Explorer sau CZ Dekaris).
In regim astro este surpriza cea mai mare pe care am avut-o. In vechiul concurs Lacerta Smart 10x34 cu Lacerta Explorer 10x50 diferenta a fost destul de neimportanta. De data asta Elite vede in mod evident mai mult decat Exporer. Respectiv ceea ce se banuia cu periferica la Explorer, era vizibil pe direct cu Elite.
Din nou o diferenta interesanta intre cele doua comparate este ca Elite este mult mai insensibila la reflexii parazite provenite din surse de lumina provenite din fata, lateral fata, sau sus jos fata. Povesteam ca imaginea privita de la distanta (cu aparatorile date jos la maxim – viziunea hublou) este superba. Mai frumoasa parca mult fata de Explorer. Dar “gasirea” axei optice corecte este mai dificila la Elite decat la Explorer.
Totusi un binoclu deosebit de bun, pe care imi pare rau ca nu il pot compara cu un roof modern Zeiss sau Svarovsky. Dar in acelasi timp, eu consider ca daca discutam calitativ, in mod efectiv calitativ nu primim de 3 ori mai mult (adica vezi pretul) asa ca nu as incuraja acest raport calitate/pret.
Date tehnice:
Diametrul obiectivului: 56mm
Puterea de marire: 10x
Sistem de focalizare: Central
Distanta minima de focalizare: 2m (masurat efectiv:1,75m)
Camp vizual real: 6,1 grade
Camp vizual real la 1000m: 107m
Diametrul pupilei de iesire: 5,6mm
Ocular relief: 25mm
Factor crepuscular: 23,7
Luminozitate: 31.4
Acoperire suprafete optice: Fully Multi-coated
Sistem Prisme: roof
Material Prisme: BaK4
Greutate: 1106 grame (masurat efectiv: cu tot cu capace si sunur de sustinere)
Da, sunt de accord ca “putin mai mult” costa mai mult dupa o functie relativ exponentiala dar sincer daca nu va dau banii afara din casa, as recomanda Explorer dintre cele doua.
Cred ca am produs multa confuzie si poate citit rapid articolul veti ramane cu ideea ca Elite 10x56 este mai slab decat Explorer 10x50. Fals, binenteles deoarece revin si cu mentiunea ca Lacerta Elite 10x56 este un binoclu deosebit de reusit, probabil cel mai reusit din seria Lacerta. Zic probabil pentru ca nu am putut utiliza un Lacerta Smart 10x42, care pare (mathematic vorbind – nu am testat) versiunea optima pentru seria Lacerta (e frumos ca design, este la o deschidere ce e posibil sa il egaleaze pe 10x50 optic vorbind, si are greutatea ideala in jur de 700grame) dar acest lucru fiind doar teoretic, ramane de verificat intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat.
Binoclul in priza manuala nu tremura in mod special dar produce dupa un timp o mare oboseala a muschilor care este generatoare de tremus si discomfort. Utilizabil totusi din mana in reprise de cate 30 de secunde destul de lejer. Dispune de system de prindere clasic pe trepied.
In final revin cu mentiunea ca este, mai mult ca sigur, cel mai performant binoclu 10x din seria Lacerta.