1 PREZENTARE GENERALA In plina criza de binocluri, tocmai in momentul in care marea majoritate a firmelor au stopat, incetinit sau chiar au disparut ca si dealeri europeni de binocluri, spre marea mea surprindere, Lacerta anunta cu nonsalanta un binoclu nou care ataca tipul binoclurilor de foarte buna calitate. Caci notiunea Prime Ed inseamna practic sticla ED de cea mai buna calitate, tip Hoya, care daca a fost pusa langa sticla fie ea si “uzuala” “marca Lacerta” – a se citi extrem de luminoasa, devine interesanta, mai ales ca din poze ecest binoclu ne priveste printr-un “venin de vipera” de cea mai apropiata culoare si densitate Carl Zeiss!
Se pare ca cei de la Lacerta fie nu au stiut ca suntem in criza de binocluri, fie au avut o politica atat de corecta cu producatorul lor chinez (sau sa schimbat producatorul? asta nu am aflat inca…) incat a ramas singurul “brand” care scoate ceva nou in ultimii doi ani. Mai mult pretul se situeaza , ca de obicei la cei de la Lacerta undeva foarte jos pentru binocluri ED. Sau poate “Prime” nu se refera la calitatea ED si atunci vor sa ne pacaleasca? Cum ar fi insa la acest pret, calitatea sa fie Prime, luminozitatea sa fie excelenta, depunerile antireflex de calitatea (asa cum vedeam in poze) si pretul foarte bun?
Cam astea au fost “framantarile” mele legate de aceasta noua premiera inedita in lumea binoclurilor. Si cum nu am putut rezista sa pun mana pe o bucata din “lotul zero”, iata-ma in postura in care pot sa va povestesc si despre aceasta noutate.
2- ISTORIC
Lacerta are o “istorie” frumoasa in review-urile noastre, fiind mai mereu pe primele locuri in topul pret/calitate. Cand am zis Lacerta automat ma gandesc la: o sticla extrem de luminoasa, probabil una din cele mai luminoase sticle optice in gama sa de pret, depasind mai mereu binocluri de 2, 3 sau chiar 4 ori mai scumpe, o executie frumoasa eleganta si robusta si nu in ultimul caz un pret absolut imbatabil. Si acestea sunt premizele de la care vom porni.
3- MECANICA
Mecanica este preponderent “magneziu” adica se va citi “dural sau dualuminiu”, deci metalica, exceptie facand rola de reglaj central si dopul cu filet ce astupa sistemul de prindere pe trepied care sunt din plastic. Un binoclu frumos din punct de vedere estetic, lucrat foarte bine, dar care se remarca printr-un diametru mai gros ca de obicei pentru un 10x42 porro, ducandu-te cu gandul la niste prisme mari si generoase acolo, inauntru. O forma tronconica cu margini inguste in jurul ocularelor mari te indeptateste sa speri intr-un efect de “hublou” foarte bun. Un binoclu greu, placut de tinut in mana, la care apare acea senzatie de corp compact, plin de la oculare pana la obiective cu aceeasi densitate. Cele doua reglaje respectiv cel de clar si cel de dioptrii se misca foarte bine, fara jocuri si putin cam greu, fiind de banuit ca in timp se vor mai roda si misca probabil mult mai usor. Jugul central se misca exact cum trebuie, fara sa piarda distanta interpupilara chiar daca binoclul este destul de greu sau este manipulat cu o singura mana. Butonul de reglaj central este foarte mare ca diametru dar si mult mai lung asigurand o plaja mai mare de prindere/manipulare a manii de-a lungul tuburilor. De data asta cei de la Lacerta…. oare ca au citit reviewurile noastre? …. au modificat structura butonului de reglaj astfel incat chiar daca il actionezi de la margine, acesta nu mai flambeaza ca la modelele mai vechi. Ocularele au diametre generoase de 22,64 mm ceea ce pentru un 10 x este foarte bine (pentru 8 x trebuie sa fie si mai mari … ma incanta idea asta … urasc economia de sticla!) . Geanta binoclului este din carpa clasica subtire, aici nu s-a investit prea mult (intr-un fel e mai bine, caci eu mereu spun: “ - Decat sa imi dai o geanta sau accesorii scumpe …mai bine baga banii in optica si mecanica”) in schimb cureaua de gat este eleganta, lata, lejer elastica cu imitatie moale de neopren antiaderent pe interior, foarte placuta si comoda la purtat.
4- OPTICA
Si am ajuns la “Prime ED”. Asa cum spuneam ma impresioneaza in primul rand diametrul maricel al ocularelor. De mult, la pretul asta, nu a mai produs nimeni diametre asa de mari! Acestea sunt acoperite cu straturi antireflex de culoare mov-indigo, verde palid, si galbui palid specific sticlei ED de buna calitate. Pe obiective un verde palid si un “venin de vipera” dens (exact ca in poze … desi in poze culoarea este putin virata mai spre maro … eroare de redare a culorii). Privit invers nici o obturare evidenta nu poate fi observata. Si dupa ce l-am intors si privit pe toate partile, am facut timid testul final … am privit prin binoclu!
O optica extrem de luminoasa, un contrast si o definitie excelenta atrag imediat atentia … si in acelasi timp, dupa cateva secunde apare “Exclamarea Lacerta”: “- Cumpar acest binoclu!”. Ca si la aparitia lui Explorer 10x50, Elite, Birding impactul este acealasi … un binoclu care merita cumparat pentru ca este impresionant. Avem asa cum de altfel banuiam un efect de “hublou” absolut superb. Din nou, un lucru inedit … oare au mai citit ce am scris noi? … marginea campului vizual este, de data asta, ferm delimitata. Tuburile sunt inegrite si striate sufficient cat sa nu apara reflexii parazite. Zona de clar este impresionanta generand impresia existentei unei lentile field-flattner (clarul este pana undeva la 15 % fata de margine). Aproape penibil pentru un 10x, acest binoclu poate face clarul pana la 1,2 metri! Nici mie nu mi-a venit sa cred, mai ales ca nu prea inteleg utilitatea acestui “macro”, am refacut cu cea mai mare atentie masuratorile si …asa este: 1,2 metri! Cred ca daca i-am putea intreba pe cei de la Lacerta de ce au facut asta raspunsul ar fi: “sa aratam ca se poate”? Tot impresionanta este si adancimea de clar care imi aduce aminte de CZ si IOR si imi propune o stuctura de ocular cu mai mult de 4 lentile? Campul vizual este generos avand toate cele 6,6 grade din descrierea tehnica. In final o optica foarte reusita, asa cum in sufletul meu speram, sticla luminoasa la care se adauga un ED de buna calitate. Lipseste o tenta vizibila desi imaginea este relativ rece , dura taioasa similara daca vreti cu cea de la Carl Zeiss Conquest 10x42. Eye Relieful este relativ mare, astfel incat se poate folosi cu ochelari, desi acest lucru se intampla cu contact intre marginea de cauciuc si lentila ochelarilor. In continuare firma Lacerta detine in topul meu locul intai la calitatea si lungimea perfecta a eye-shildurilor. Acestea sunt retractabile/tractabile in trei pozitii astfel incat poti sprjini perfect in jurul ochilor binoclul, lucru foarte util cateodata deoarece minimizeaza tremuratul. Frumos exemplu de proiectare demn de luat ca exemplu cum ca “se poate” si de firme mari … (la CZ desi poate fi livrat cu doua tipuri de eyeshielduri – scurte si lungi … nu poti obtine punctul de sprijin normal, si nu numai ….sa nu fim rai). Echilibrul optic, placerea de a privi, prin Lacerta Prime imi creeaza aceeasi senzatie ca si la CZ Conquest, Meopta B1.1 10x50, IOR 7x40, Delta Extreme 10x50 sau APM 10x50 ED. Asta inseamna nu numai o colimare buna cat mai ales un ocular foarte bine proiectat. In regim Astro stelele sunt punctiforme, se simte excelent campul larg si zona mare de clar si cel putin pe cerul Bucurestean a fost la egalitate cu CZ Conquest 10x42.
5- TESTE
Am aliniat binoclurile mai reprezentative si am declarant razboi pe fata tanarului Prime ED. Rezultatele pot spune ca m-au surprins si pe mine. Deci a fost comparat cu:
- Delta Chase 12x50
Vizibil Delta a fost depasit la luminozitate si contrast, dar definitia, fiind diferenta 12x / 10x a fost mai greu de interpretat parand totusi similara. Campul lui Delta este mult mai mic dar efectul de “hublou” este similar cu Prime ED.
- Delta Titanium HD 10x42 ED
Tintul galben a lui Delta nu prea l-a avantajat in acest test, dar per anasamblu pot spune ca totusi luminozitatea si contrastul sunt foarte putin mai mici decat la Prime ED. Profunzimea de camp este mai mica la Delta dar campul vizual mai mare decat la Prime ED. Zona de clar net mai mare la Prime ED desi discutam de campuri diferite (delta 7,2 grade , Prime ED 6,6 grade) ceea ce este sa zicem totusi relative correct deoarece ne referim mereu procentual din campul vizibil indiferent de marimea sa efectiva (senzatia de neclar pe margini este perceputa de ochi procentual si nu prea tine de marimea efectiva a campului optic, cel putin ca senzatie vizuala sau vizual-periferica, cum doriti sa o numim).
- Lacerta Elite 10 x 56
Elite este cu foarte putin mai luminos dar pierde mult la definitie si contrast. Profunzimea de camp este incomparail mai mica. Efectul de hublou este similar. Tenta lejer virata spre galben face un vag contrast cu alura mai rece a lui Prime ED, cel din urma fiind avantajat din acest punct de vedere.
- Vanguard II ED 10x42
Vanguard este depasit cu foarte putin la luminozitate, contrast si definitie. Campul vizual este similar. Zona de profunzime este mai mica la Vanguard. Zona de clar a campului vizual este deasemenea mai mica la Vanguard.
- Nikon Monarh 5 10x42 ED
Nikon a fost depasit, este adevarat cu foarte putin la luminozitate, contrast si definitie. A fost depasit violent la dimensiunea campului vizual. Aici as spune ca diferenta a aparut strict volumic, Nikon facand o “mica” economie la “volumul” de sticla folosit.
- Bresser Montana 10,5x45
Aici as merge pe o similitudine la luminozitate, contrast si definitie. Doar ca Montana a fost depasit lejer la camp, si la profunzimea de camp. Claritatea pe margini este similara in procente fata de margine.
- CZ Conquest 10x42
Deja discutam de artileria grea. Si totusi tanarul Prime ED surprinde caci ochii mei au decretat o egalitate la luminozitate, definitie si contrast. Este o surpriza super placuta. Este unul din semnele de care “Marii Cei Scumpi” trebuie sa inceapa sa se teama cu adevarat. Deja sunt si vor apare in continuare firme cu caracteristici similare dar cu preturi de 3-4 ori mai mici. Si asta, pentru noi utilizatori de rand, este foarte bine. Din nou surpriza este faptul ca Prime ED este cel putin egal la zona de camp clar ba chiar pare ca depaseste CZ-ul cu foarte putin. In schimb CZ are o profunzime de camp cu foarte putin mai mare decat Prime ED. Campurile vizuale sunt similare. Sincer, ma intreb daca nu cumva Prime ED este putin sau chiar mai mult copiat “optic” dupa CZ ? Coloritul rece al imaginii este identic la ambii luptatori!
- Bresser Pirch ED 10x42
Daca contrastul si definitia sunt similare in schimb luminozitatea este castigata cu putin de Prime ED. As spune ca si aici victoria lui Prime in lumina se trage tot dintr-o “economie” de sticla facuta de Pirch. Clarul de profunzime este net in favoarea lui Prime.
- Putin exagerat am apasat pe acceleratie si am comparat si cu un Meopta B1.1 10x50 HD. Aici am sesizat doar o foarte mica diferenta la luminozitate in favoarea lui Meopta. Definitia si contrastul fiind similare. Profunzimea de camp este putin mai mare la Meopta. Campul vizual este mai mare la Prime ED.
6- CONCLUZII
Cand un binoclu mic 10x42 se bate de la egal la egal cu un classic 10x50 putem fi extrem de multumiti. Cand pretul unui binoclu aduce calitate similara sau macar comparabila cu binocluri de 3-4 ori mai scumpe, din nou putem fi multumiti. Iar cand pe piata apar emisii cum este aceasta, stau si ma gandesc sincer … merita sa cumpar un binoclu de 3 – 4 ori mai scump ? … daca totusi cu 340 de euro pot vedea tot ce pot vedea cu un 900 euro (Montana) sau 1200 euro (CZ Conquest) ? Caci diferentele existente de altfel sunt atat de mici incat sunt catalogabile “infime”, cel putin din punctul meu de vedere. Valurile “Calitatii La Preturi Mici” vin din ce in ce mai des … interesant de vazut cum vor reactiona “Marii Titani” (care au ramas doar vreo … patru? … ) in ape din ce in ce mai tulburate de valuri.
Daca recomand acest binoclu? Voi ce credeti?