0

Înapoi

Să privim Luna plină?



În rândul astronomilor amatori, luna plină nu se bucură de o mare popularitate, deoarece din cauza luminozităţii sale puternice, obiectele cereşti pale şi cele deep-sky aproape că devin de neobservat. Şi cei mai mulţi observatori lunari se retrag în această fază deoarece lipsesc terminatoarele curbă care, datorită unghiului de iluminare slab, proiectează formaţiunile în umbre lungi, fiind astfel mai uşor de observat.

Mulţi începători cred că craterele Lunii pot fi observate mai uşor în timpul Lunii Pline, deoarece se vede suprafaţa cea mai mare a Lunii.
Trebuie să vă dezamăgim şi să vă spunem că perioada optimă de observare a craterelor este Primul Pătrar. Şi în perioada de descreştere mulţi privesc Luna, deşi este tot plină.
Pe bolta cerească Luna plină se întâlneşte în partea opusă a Soarelui (opoziţie), ceea ce înseamnă că ea răsare la apusul Soarelui şi apune la răsăritul Soarelui. Datorită eclipticii şi al planului orbital al Lunii, vara traseul său pe bolta cerească este jos, în timp ce iarna este mai înalt, astfel iarna este perioada ideală de observare a acesteia, dar poate fi observată în orice moment al anului, dacă întâlnim condiţii optime de a face acest lucru.

Observarea cu binoclul este spectaculoasă, putem observa Luna cum aproape că pluteşte între stele, iar forma sa rotundă poate fi bine delimitată. Imaginea este spectaculoasă şi la o mărire mai mică, dar este indicat să achiziţionaţi un filtru neutralizator, pentru reducerea într-o oarecare măsură a strălucirii acesteia,.
Mările, craterele de impact de pe Lună sunt vizibile şi cu ochiul liber. Oamenii pretind să vadă pe suprafaţă Lunii Pline chip de om, iepure, etc. Cea mai spectaculoasă imagine pe care ne-o oferă Luna Plină sunt sistemele radiale care pornesc din unele cratere luminoase vizibile în timpul Lunii Pline.
În sensul abstract al cuvântului, nu putem vorbi niciodată de o Lună Plină perfectă, deoarece dacă Soarele, Luna şi Pământul s-ar alinia perfect, am avea o eclipsă de Lună totală, centrală. Astfel Luna Plină „obişnuită” este doar o fază a Lunii. Ca urmare Luna Plină este un moment propice pentru observarea regiunilor polurilor Lunii (mai ales polul sudic).
Ce telescop ar trebui să utilizăm pentru observarea Lunii? Un telescop mic de 60/700 AZ2 sau un pic mai mare (refractor 70/900 eq1 sau Newton 76/900 eq1) pot fi deja utile! Dacă achiziţionăm aceste dispozitive cu un trepied GoTo, adică cu motor şi posibilitate de setare automată, atunci trebuie să introducem doar coordonatele geografice ale locului în care ne aflăm, să setăm timpul şi cu aproximaţie o stea luminoasă, iar dispozitivul se îndreaptă automat pe corpul ceresc selectat manual.
Cea mai bună alegere pentru a face cunoştinţă cu bolta cerească este un telescop Newton 130/650, deoarece acesta ne arată o imagine detaliată a Lunii şi a planetelor.


Cei mai populari producatori

  • Sky-Watcher
  • Celestron
  • LACERTA
  • BTC
  • Baader Planetarium
  • Delta Optical

Coşul meu
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Favorite
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare