0

Înapoi

Ochii spre cer! Urmează ploaia de stele din luna august.



Începutul lunii august este aşteptat cu mare entuziasm, deoarece în timpul nopţilor, pe bolta cerească pot fi observate mai multe stele căzătoare. Deşi putem observa stele căzătoare şi în alte nopţi din an, în luna august are loc cea mai cunoscută ploaie de stele. Aceasta poate fi observată aproape în oricare parte a bolţii cereşti, dar pare că toate vin din direcţia constelaţiei Perseu. Acesta este motivul pentru care aceste stele căzătoare sunt numite Perseide, adică fiii lui Perseu.

- Totuşi ce sunt Perseidele, de fapt? Sunt chiar stele căzătoare? Image 114

Bineînţeles, acestea nu sunt stele. De la finele lunii iulie şi aproape în toată luna august, Pământul trece prin acea parte a Sistemului Solar care este populată de bucăţelele de gheaţă, praf şi pietricele de dimensiunea unui bob de mazăre, provenite din nucleul cometei Swift-Tuttle. Stelele căzătoare pe care le vedem sunt particulele acestui nor provenit din cometă, luminând, care intră în atmosfera terestră şi se aprind la o distanţă de aproximativ 30-50 km deasupra suprafeţei Pământului. Particulele care vin cu viteză mare, intră în atmosfera terestră, unde sunt încetinite de moleculele acesteia, prin frecţie se încălzesc, se aprind şi ard în totalitate.

- Când, de unde şi cum pot fi observate?

Primele Perseidele pot fi observate deja de la sfârşitul lunii iulie, dar le putem vedea până aproape de sfârşitul lunii august (aproximativ până pe 24), în oricare noapte cu cer senin. Cei mai mulţi meteoriţi pot fi observaţi după miezul nopţii. Cea mai intensă ploaie are loc între 11 şi 13 august, când pe cer se pot observa chiar şi mai mult de cincizeci de meteori pe oră, iar în aceste nopţi pot fi observate mai multe zeci chiar şi înainte de miezul nopţii.

Ploaia de meteori trebuie observată cu ochiul liber, fără telescop, dintr-un loc neiluminat, adică departe de oraşe. Cea mai importantă condiţie pentru observarea acestui fenomen este cerul curat, lipsit de nori. Dacă cerul este acoperit chiar şi cu o peliculă subţire din nori, vom putea vedea foarte puţin sau chiar nimic din ploaia de stele, eventual doar meteoriţii mai luminoşi.


Cei mai populari producatori

  • Sky-Watcher
  • Celestron
  • LACERTA
  • BTC
  • Baader Planetarium
  • Delta Optical

Coşul meu
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Favorite
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare